Αιχμές για deal Τσίπρα - Ερντογάν για τους 8 Τούρκους αφήνουν ΝΔ και ΔΗΣΥ

Υπαινιγμούς για συμφωνημένο παιχνίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την τύχη των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που έχουν καταφύγει στη χώρα μας άφησαν η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Η κυβέρνηση, εδώ και εβδομάδες, δεν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν, ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να δρομολογήσει την έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών ανέφερε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Σημείωσε πως μολονότι η διαδικασία για την παροχή ασύλου στους αξιωματικούς δεν έχει τελεσιδικήσει, η κυβέρνηση έχει δώσει δείγμα των διαθέσεών της προσβάλλοντας την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, η οποία τάχθηκε υπέρ της χορήγησης ασύλου σε έναν από τους οκτώ αξιωματικούς.

Η κ. Σπυράκη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά σε μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση, παραβλέποντας ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για σενάριο η Ελλάδα να εκδώσει τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς σε τρίτη χώρα και από εκεί να καταλήξουν στην Τουρκία έκανε λόγο το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Σημείωσε πως αυτή μπορεί να είναι η λύση που συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.

Προσέθεσε με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα πει τι πρόκειται να κάνει με τους οκτώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει πως οι οκτώ δεν πρόκειται να εκδοθούν στην Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι άσυλο και έκδοση είναι διαφορετικές διαδικασίες.

Σε αυτό το πνεύμα, απαντώντας μέσω Twitter στην ανακοίνωση της κ. Σπυράκη, σχολίασε αιχμηρά ότι η εκπρόσωπος της ΝΔ δεν έχει ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης. «Η κ. Σπυράκη αφού ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης [και] να ξαναγράψει τη δήλωσή της», συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι προσβάλλοντας την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής – που είναι διοικητικό όργανο – η κυβέρνηση έστειλε την υπόθεση του ασύλου για τους οκτώ αξιωματικούς στη Δικαιοσύνη, αφήνοντας να εννοηθεί πως κατ’ αυτόν τον τρόπο η ελληνική θέση θωρακίζεται έναντι της Τουρκίας.
Πηγή: skai.gr