Αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό

«Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;», αναρωτιέται σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει πως πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε, παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ελλάδα σέβεται τη διάκριση των εξουσιών και πράττει τα δέοντα ώστε οι 8 Τούρκοι να έχουν μία δίκαιη δίκη.

Τουρκία: Η Ελλάδα ανοίγει την αγκαλιά της σε πραξικοπηματίες


Όμως λίγες ώρες μετά τη χορήγηση του ασύλου η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης, μετά την αντίδραση της Άγκυρας που απείλησε με όξυνση των διμερών σχέσεων. «Η Ελλάδα, που χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες στο coup d'etat της 15ης Ιουλίου, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση» τονίζει μεταξύ άλλων το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έθεσε ζήτημα τουρκικών βραχονησίδων στο Αιγαίο, προειδοποιώντας πως η Άγκυρα θα «κάνει τη ζωή δύσκολη» σε όσους έχουν εποφθαλμιούν τουρκικά εδάφη.

Πάγια η θέση της ελληνικής κυβέρνησης


«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν καταφύγει με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην γείτονα χώρα.

Τζανακόπουλος: Η αίτηση παραπέμπει το θέμα στη Δικαιοσύνη

«Η Νέα Δημοκρατία προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με ανάρτηση του στο Twitter.

«Η ΝΔ προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Τη στιγμή μάλιστα που η αίτηση ακύρωσης παραπέμπει το θέμα ακριβώς στην κρίση της Δικαιοσύνης», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.


Πηγή: _none