Πυρά κατά Κοντονή στη Βουλή για την επιβολή ποινών για τους πλειστηριασμούς

Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση δέχτηκε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής λόγω της τροπολογίας που προβλέπει αυτεπάγγελτη δίωξη και φυλάκιση τριών έως έξι μηνών για όσους εμποδίζουν ή απειλούν τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων.

Το ΚΚΕ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία εάν η τροπολογία δεν αποσυρθεί, με τον Θανάση Παφίλη να υποστηρίζει ότι με την τροπολογία δημιουργούνται προϋποθέσεις για ένταση βίας και καταστολής απέναντι σε αυτούς που διαμαρτύρονται.

Για τη Νέα Δημοκρατία ο Μάκης Βορίδης διερωτήθηκε αιχμηρά για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν έφερε τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά μία καταδιωκτική διάταξη.

«Οφείλουμε να χαιρετίσουμε την αφοσίωση της κυβέρνησης στη διενέργεια των πλειστηριασμών», είπε ειρωνικά.

Προσέθεσε δε ότι εάν η πρόβλεψη για φυλάκιση ίσχυε πριν τέσσερα χρόνια τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν «εκτεθειμένα».

Τον λόγο για τον οποίο νομοθετείται αυτεπάγγελτη δίωξη για όσους εμποδίζουν την τέλεση πλειστηριασμών αλλά δεν λαμβάνονται ανάλογα μέτρα για τον «Ρουβίκωνα» και όσους εισβάλουν κατά βούληση σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, ζήτησε να μάθει ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Αιχμές άφησε και ο Γιώργος Αμυράς από Το Ποτάμι, εστιάζοντας στην αναφορά που γίνεται στην τροπολογία για κίνδυνο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. «Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος;» ρώτησε.

Η τροπολογία προκάλεσε και την αντίδραση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος παρακάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει λέγοντας ότι το DNA του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει περιθώρια για ποινικοποίηση λαϊκών κινητοποιήσεων.

Κοντονής: Δίκιο είχαμε που φωνάζαμε

Απαντώντας στην κριτική ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση δεν υπήρχε κανένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και συνεπώς δικαίως φώναζε το κόμμα.

Υποστήριξε μάλιστα ότι είναι περήφανοι στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτοί προστάτεψαν την πρώτη κατοικία και διαβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία οποιουδήποτε πολίτη που έχει υπαχθεί στις υφιστάμενες προστασίες.

Συγκέντρωση ενάντια στην τροπολογία για τους πλειστηριασμούς θα πραγματοποιήσουν στις 16:00 μελή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έξω από τη Βουλή.

Στις 18:00 το απόγευμα το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Πηγή: skai.gr