Τσίπρας: «Βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ» η άρνηση των ευθυνών στο προσφυγικό

«Βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη στάση ορισμένων χωρών- μελών που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού.

Επαναλαμβάνοντας πως η επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ήταν «άστοχη» τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη αλά καρτ (...) Δεν μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι θα έχουν μόνο δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις».

Ο ίδιος θεωρεί «θετικά σημάδια» επανάκαμψης την πτώση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων στο 4%, «έχουμε και άλλα καλά νέα, γι΄ αυτό σας λέω ότι τα σημάδια, οι οιωνοί είναι θετικοί», προσέθεσε .

Σε ό,τι αφορά τους θρησκευτικούς ηγέτες της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η συζήτηση πρέπει να γίνει με τη μειονότητα και δεν αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

«Η συζήτηση που αφορά πώς θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε υπαρκτές αντιθέσεις στο χώρο της μειονότητας που έχουν να κάνουν με το ότι μεγάλο τμήμα της δεν αναγνωρίζει τον επίσημο θρησκευτικό ηγέτη που αναγνωρίζει η ελληνική πολιτεία. Αυτό είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε», είπε.

«Πρέπει να την κάνουμε γιατί ούτε την ελληνική πολιτεία τιμά αυτό, ούτε την μειονότητα την κάνει να αισθάνεται άνετα μια τέτοια πραγματικότητα», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ