Άναψαν τα «αίματα» στη Βουλή με το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό μέτωπο» Βούτση

«Αντί αμηχανίας και λόγω προφανούς έλλειψης στρατηγικής έχει επιστρατευτεί ένα κρεσέντο πολιτικής καταστροφολογίας. Κυοφορείται ένα αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτικό μέτωπο, πάνω σε σαθρά υλικά, με πολιτικές ιδιοτέλειες και σε θεμέλια βαθιάς συντηρητικής πολιτικής. Οι εμπνευστές του θα διαψευστούν».

Αυτή ήταν η «καταγγελία» του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, που έβαλε «φωτιά» στην αίθουσα της Ολομέλειας, προκαλώντας την οργή της αντιπολίτευσης και πυροδοτώντας σφοδρή αντιπαράθεση, καθώς ερμηνεύθηκε ως σαφής υπαινιγμός περί υπόγειας συνεργασίας της αντιπολίτευσης με συμφέροντα για την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κ. Βούτσης μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2018, με την ιδιότητα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ανέβασε τους τόνους, μιλώντας για «πόλεμο» εναντίον της κυβέρνησης, τον οποίο όμως αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ενώ επιχείρησε να σκιαγραφήσει τα θετικά μέτρα που έλαβε αυτή η κυβέρνηση για να καταλήξει στο ρητορικό ερώτημα «Ποιος τα έκανε όλα αυτά; Γιατί βιάζεστε να φύγουμε; Τι έχετε πάθει».

Για «απαράδεκτη» τοποθέτηση τον κατηγόρησε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, καλώντας τον να ανασκευάσει, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ, του καταλόγισε αποφυγή αυτοκριτικής υπαινισσόμενος ότι ο κ. Βούτσης επιδόθηκε σε κατηγορίες για να μην μιλήσει για την «τακμπακιέρα».

«Έπρεπε να αποφύγει ο Πρόεδρος στο εισαγωγικό του επιχείρημα ότι η αντιπολίτευση έχει ύποπτα κίνητρα και είναι ύποπτη. Είναι απαράδεκτο και πρωτοφανές. Έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, αλλά όχι να καθορίζει όπως τον συμφέρει το κίνητρο εκάστου κόμματος. Εκτός αν θέλει να γράφει και τους λόγους μας και να ζητάει να τους διαβάσουμε. Να ανασκευάσει αμέσως», υπογράμμισε φανερά ενοχλημένος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Στην αποδόμηση του «αφηγήματος» των μεταρρυθμιστικών τομών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προτίμησε να εστιάσει την αντεπίθεσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ, τονίζοντας ότι: «Δεν άκουσα στην τοποθέτηση του ΠτΒ κανένα ψήγμα αυτοκριτικής για την ανεύθυνη αντιπολίτευση που είχαν επιδείξει ούτε για τις αυταπάτες που τόσο έχουν στοιχίσει στον ελληνικό λαό».

Ο Νίκος Βούτσης από την πλευρά του αρκέστηκε να αποκρούσει τις κατηγορίες του κ. Λοβέρδου περί χαρακτηρισμού της αντιπολίτευσης ως «ύποπτης», αλλά επέμεινε στην καταγγελία του περί κυοφορούμενου «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου» στο οποίο όπως υποστήριξε «συμμετέχουν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις».

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης υπαινίχθηκε ότι υπάρχουν συμφέροντα που λειτουργούν ως «επισπεύδοντες των διαδικασιών» με στόχο τις πρόωρες εκλογές, σχολιάζοντας με νόημα πως δεν πιστεύει ότι ο «επισπεύδων» είναι η ΝΔ αλλά άλλοι… για να καταλήξει ότι ο λαός θα πάρει την απόφασή του το 2019, βάζοντας έτσι φρένο στα σενάρια για πρόωρες κάλπες και εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι και τότε νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος έκανε ειδική μνεία και στην περιβόητη τροπολογία για την απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν είναι ένα μέτρο θετικό ούτε ένα μέτρο το οποίο εμπνεύστηκε ή επιθυμεί η κυβέρνηση, αλλά «δεν συνιστά και κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας».

Τέλος, στις αναφορές του Νίκου Βούτση, που σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως ήταν, πρώτον το λεκτικό ολίσθημα με το οποίο «βάφτισε» «Τάσκ» τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και δεύτερον – παρότι μιλούσε με την ιδιότητα του βουλευτή κι όχι ως Πρόεδρος της Βουλής - η ιδιαίτερα «επιθετική» ρητορική του παρά το θεσμικό του ρόλο, ο οποίος επιβάλει χαμηλότερους και πιο συναινετικούς τόνους.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά