Η Ν.Δ καταγγέλει παραβίαση της εμπιστευτικότητας στην επιτροπή «πόθεν έσχες»

Η Νέα Δημοκρατία θέτει ζήτημα παραβίασης της εμπιστευτικότητας της επιτροπής «πόθεν έσχες», ζητώντας την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει παραβίαση ομόφωνης απόφασης της επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ορθώς η Μαρέβα Γκραμπόφσκι δεν είχε υποβάλει κοινή δήλωση την περίοδο που ήταν σε διάσταση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. και μέλος της επιτροπής «πόθεν έσχες», Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι προσπάθησε ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει με την πρόεδρο της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, προκειμένου να ενημερωθεί αν έχουν βάση δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει επιστολή προς τη σύζυγο του προέδρου της Ν.Δ., με την οποία ζητούνται συμπληρωματικά στοιχεία για την περιουσιακή της κατάσταση την περίοδο που δεν υπέβαλε κοινή δήλωση με τον κ. Μητσοτάκη.

«Σχετικά με όσα διακινούνται από διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με μια επιστολή της προέδρου της επιτροπής προς την κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ξεκινώ επισημαίνοντας πως εγώ ο ίδιος, ως μέλος της επιτροπής "πόθεν έσχες" ενημερώθηκα από τα αντίστοιχα sites. Όπως πληροφορήθηκα, η επιστολή έχει την απίστευτη αντίφαση να ξεκινάει αποδεχόμενη ότι η μη κατάθεση πόθεν έσχες από την πλευρά της κυρίας Μητσοτάκη, αποφασίστηκε ως ορθή ομόφωνα, από όλα τα μέλη της επιτροπής, αλλά παρ' όλα αυτά, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν υπέβαλε κοινή φορολογική δήλωση-πόθεν έσχες, ζητούνται περαιτέρω πληροφορίες», τόνισε ο κ. Τσίαρας.

Καταλόγισε, δε, στην κ. Χριστοδουλοπούλου ότι «δεν ενημέρωσε κανένα από τα μέλη της Επιτροπής». «Απέστειλε τη συγκεκριμένη επιστολή, αλλά το χειρότερο είναι - και λυπάμαι γι΄αυτό - πως η εμπιστευτικότητα με την οποία δεσμεύονται όλα τα μέλη της Επιτροπής, προφανώς, στη λογική αυτής της κοινοβουλευτικής σύνθεσης και αυτής της κυβέρνησης, δεν υπάρχει», συμπλήρωσε. Έκανε επίσης λόγο για επιλεκτικές διαρροές και κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να αναλάβει πρωτοβουλία σχετικά «με τη σοβαρή λειτουργία της επιτροπής Πόθεν Έσχες».

Είπε ότι «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Οσμή σκανδάλων με πωλήσεις πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, Προϋπολογισμός που δεν πετυχαίνει κανέναν απολύτως στόχο, προαπαιτούμενα που σε λίγο θα έρθουν να ψηφιστούν εκ νέου. Το να επιστρέφει κανείς σε κλεισμένες υποθέσεις θεωρητικά, που ομόφωνα αποφάσισε επαναλαμβάνω η επιτροπή Πόθεν Έσχες, προφανώς είναι διέξοδος πολιτικής», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Και αν θα έπρεπε να αστειευτώ, με τον ίδιο πιθανώς τρόπο θα έπρεπε κανείς να ξανανοίξει την υπόθεση πόθεν έσχες του πρωθυπουργού του κ. Τσίπρα, του υπουργού κ. Φλαμπουράρη, του υπουργού κ. Σταθάκη. Είναι στιγμή, μετά το κλείσιμο κάποιων κύκλων, να δείξουμε και την αναγκαία σοβαρότητα».

Στη δήλωση του κ. Τσιάρα, απάντησε με γραπτή της ανακοίνωση η κ. Χριστοδουλουπούλου, διαβεβαιώνοντας πως ουδέποτε διέρρευσε οτιδήποτε σχετικό με αποστολή επιστολής ή το περιεχόμενό της προς οποιοδήποτε site ή άλλο μέσο ενημέρωσης.

«Την ύπαρξη της επιστολής επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Τσιάρας, με τις δηλώσεις του, χρεώνοντάς μου μάλιστα ότι παραβίασα απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε να μην διεξαχθεί έκτακτος έλεγχος στη δήλωση Πόθεν Έσχες της κ. Γκραμπόφσκι. Με την παρούσα δήλωση επιθυμώ να διευκρινίσω ότι τα έγγραφα στοιχεία, που ζητήθηκαν από την κ. Γκραμπόφσκι, υπάγονται στον τακτικό έλεγχο και όχι σε οποιασδήποτε μορφής έκτακτου ελέγχου. Κατά συνέπεια, είχα την αρμοδιότητα να ζητήσω συμπληρωματικά στοιχεία, κατόπιν αιτήματος του ορκωτού ελεγκτή, και, ως εκ τούτου, ο κ. Τσιάρας, μέλος της Επιτροπής, βιάστηκε να θέσει το θέμα δημόσια, αντί να ζητήσει επισήμως εξηγήσεις ή να περιμένει την προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης», συμπλήρωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Τέλος, υπογράμμισε πως τηρεί ευλαβικά τους κανόνες εχεμύθειας και το απόρρητο των συζητήσεων στην Επιτροπή, και ουδέποτε έκανε χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών για να υπηρετήσει σκοπιμότητες.
Πηγή: skai.gr