Κοτζιάς: Ωφέλιμη η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα ήταν ωφέλιμη και αποφασίστηκε διότι η χώρα μας και η Τουρκία πρέπει πάντοτε να διατηρούν ανοιχτά τα μεταξύ τους κανάλια επικοινωνίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στην κριτική που έχει δεχτεί από την αντιπολίτευση.

Μιλώντας μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο κ. Κοτζιάς παρέθεσε ως παράδειγμα προς αποφυγή τη σχέση ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα. Εξήγησε ότι όταν επισκέφτηκε τη Σεούλ νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι του είπαν πως δεν διαθέτουν κανάλια επικοινωνίας με τον Βορρά και συνεπώς δεν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τις συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος ή λάθους.

«Η επίσκεψη ήταν ωφέλιμη για τη χώρα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε ο ΥΠΕΞ, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα χαρακτήριζε πετυχημένη την επίσκεψη του τούρκου προέδρου. «Είναι ένας γείτονάς μας με τον οποίο πρέπει να κουβεντιάζουμε».

Υπενθυμίζεται πως κατά την παραμονή του στη χώρα μας ο τούρκος πρόεδρος έθεσε επανειλημμένα θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, θέση που απορρίπτει η Αθήνα.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ακόμα ότι η επίσκεψη Ερντογάν αποσκοπούσε στο να δοθεί «επιτέλους μία ώθηση» στις μεγάλες οικονομικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν από κοινού Αθήνα και Άγκυρα, ειδικά στον τομέα των μεταφορών.

Απαντώντας στην κριτική για ελλιπή και κακή προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν, ο κ. Κοτζιάς κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι είχε αποφασίσει να θεωρήσει αποτυχημένη την επίσκεψη Ερντογάν πριν καν την άφιξή του.

«Και έχει και μια νοοτροπία, την οποία ονομάζω νέο-απομονωτισμού και αδράνειας. Δηλαδή, να καθόμαστε στο σπίτι μας. Αυτή μπορεί να είναι βολική νοοτροπία με το γείτονά σου στην πολυκατοικία αν δε θέλεις να του μιλάς. Στις διακρατικές σχέσεις δεν ισχύει», είπε.

Την Πέμπτη, στις 16:00 το απόγευμα, ο κ. Κοτζιάς θα ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, για τα αποτελέσματα της διήμερης επίσκεψης κι όσα συζήτησαν οι δύο πλευρές.
Πηγή: skai.gr