Ανακλήθηκε η έγκριση για την υπογραφή των συμφωνιών με τη Σαουδική Αραβία

Ανακάλεσε την Παρασκευή την έγκρισή της για την υπογραφή των συμφωνιών με τη Σαουδική Αραβία η Επιτροπή Εξοπλισμών.

Διέξοδος από τη μία για τον Πάνο Καμμένο αλλά μέσω της αμφισβήτησης του ίδιου, όπως ερμηνεύουν πολλοί στα πηγαδάκια της Βουλής την εν λόγω απόφαση, αφού είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Εξοπλισμών αναιρεί έγκριση που έχει δώσει σε διακρατική συμφωνία.

Η απόφαση, που είναι γνωμοδοτική, και όχι δεσμευτική, ελήφθη κατά πλειοψηφία, ενώ η ΝΔ απείχε καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για προσχηματική επίκληση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη και του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να αποκρύψει ότι "αδειάζει" τον κυβερνητικό εταίρο. "Εμείς σε κακοπαιγμένο θέατρο για να κρύψει το σκάνδαλο που αποκαλύψαμε δεν μετέχουμε", σχολίασε ο βουλευτής Κώστας Τασούλας, επιχειρηματολογώντας για τη στάση της ΝΔ.

Από διαφορετική σκοπιά είδαν την υπόθεση Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, που στήριξαν την άρση της προηγούμενης απόφασης της Επιτροπής, όχι μόνο λόγω του ψηφίσματος της Ευρωβουλής για εμπάργκο πώλησης όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, αλλά και εξαιτίας όσων αποκαλύφθηκαν για τους χειρισμούς του Πάνου Καμμένου, όπως τόνισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σχολιάζοντας ότι "ο Υπουργός είναι πολιτικά έκθετος. Πρόκειται για μία πολιτική ήττα της κυβέρνησης και προσωπικά του Υπουργού". Ο ίδιος, δε, ξεκαθάρισε ότι τα δύο κόμματα δεν πρόκειται να συμφωνήσουν και σε καμία άλλη συμφωνία που θα προτείνει ο Υπουργός Άμυνας καθώς πλέον δεν του έχουν καμία εμπιστοσύνη.

Αν και η απόφαση της Επιτροπής είναι απλώς γνωμοδοτική, σε κάθε περίπτωση λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς τον Υπουργό Άμυνας, προκειμένου να προχωρήσει και τυπικά στην ακύρωση των συμφωνιών μέσω νέας απόφασης του ΚΥΣΕΑ που απαιτείται.

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, φέρεται να δήλωσε, για τη μεν συμφωνία πώλησης των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία ότι «δεν υπάρχει ούτως ή άλλως συμφωνία» από τη στιγμή που παρήλθε η προθεσμία κατάθεσης της ανέγκλητης πίστωσης τονίζοντας παράλληλα ότι όταν εγκρίθηκε η Συμφωνία δεν υπήρχε το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη δε συμφωνία για τις βόμβες, ο Υπουργός φέρεται να διευκρίνισε στα μέλη της Επιτροπής ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί και μετά τα ψηφίσματα δεν τίθεται καν θέμα προώθησής της.

"Διορθώσαμε ένα λάθος", δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης - που είχε ασκήσει έντονη κριτική στον κ. Καμμένο - προσθέτοντας: "Η Επιτροπή αποκαθιστά ηθικοπολιτικά ένα θέμα που εξέθετε τη χώρα μας. Κάναμε αυτοκριτική για τη στάση του κόμματος και της κυβέρνησης". Ο ίδιος απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ περί προσχηματικής επίκλησης του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου δεδομένου ότι υπήρχαν ανάλογα 11 μήνες νωρίτερα, σημείωσε ότι πλέον τα 3 ψηφίσματα μέσα στον ίδιο χρόνο τους υποχρεώνουν να μην κλείνουν τα μάτια.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά