Ερντογάν: Μπορούμε να ζούμε δίπλα – δίπλα – Παυλόπουλος: Μας ενώνουν πολλά

Σε εμφανώς πιο συμφιλιωτικούς τόνους κινήθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αντιφώνηση του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την αντιπαράθεση του με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για την «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Στόχος της επίσκεψης μου είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος με ενότητα, με συνύπαρξη, με αλληλεγγύη», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Στη χώρα μου ζούσαν Ρωμιοί που ξεπερνούσαν τους 100.000. Παρομοίως έχουμε ομοεθνείς μας στην Ελλάδα. Βεβαίως αυτή η πολιτισμική συνύπαρξη μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα», είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να διδαχτούμε από το παρελθόν και λάβουμε τα σωστά μηνύματα από αυτό, τότε θα οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ σε αυτή τη φιλόξενη διοργάνωση. Μετά από 65 χρόνια, πρώτη φορά πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη από Πρόεδρο της Τουρκίας» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με προβλήματα στην περιοχή μας, η συνεργασία μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, τόνισε ο τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ακόμα σαν «ιδιαίτερα πολύτιμη» τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευχαρίστησε την Ελλάδα γι αυτή τη στήριξη. «Το γεγονός ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμο και εκφράζω τις ευχαριστίες μου για άλλη μια φορά» δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Παράλληλα, εστίασε στις δυνατότητες που ανοίγονται σχετικά με τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας σε διάφορους τομείς. «Επενδυτές από την Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν και να επενδύσουν ακόμα και σε τρίτες χώρες», είπε χαρακτηριστικά, και σημείωσε πως στο πεδίο της ενέργειας υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να κάνουν από κοινού.

"Αυτά που μας ενώνουν πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν"

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στη φιλόξενη Αθήνα. Αυτή την επίσκεψη γίνεται 65 ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη. Μια επίσκεψη η οποία μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις που αρμόζουν στο μέλλον και την προοπτική των λαών μας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ξεκινώντας την προσφώνηση του στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν, ανέφερε.

«Η επίσκεψη αυτή είναι στο χέρι μας να μείνει ιστορική και ως αφετηρία μια νέας εποχής», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Εξέφρασε μάλιστα τη βούληση να ξαναγυρίσουμε στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, γιατί είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά από αυτά που φαινομενικά μας χωρίζουν.

Κόντρα στις διαφωνίες και σε αυτά που μας διχάζουν, μπορούμε να χτίσουμε τις γέφυρες του μέλλοντος, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Εμείς οι Έλληνες θέλουμε να προσχωρήσετε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια της ΕΕ, γιατί εκεί είναι το μέλλον του τουρκικού λαού. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό» σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παυλόπουλος διαμήνυσε πως «είμαστε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που πραγματικά πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι να τη βοηθήσουμε» και προσέθεσε πως «αυτό το κλίμα θέλω να σηματοδοτήσουμε από εδώ».

Ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε στον φίλο τουρκικό λαό, όπως είπε, «να έχει το μέλλον που του αναλογεί και του ταιριάζει».

Το επίσημο δείπνο ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο απρόοπτο. Κατά την φωτογραφία αποχαιρετισμού ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είπε στα αγγλικά «να μην περάσουν άλλα τόσα χρόνια για να συμβεί ξανά αυτό» και ο Ερντογάν χειροκρότησε μάλλον χλιαρά.   

"Ανάγκη επανεκκίνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις" 

Την ανάγκη επανεκκίνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με διασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης και των δύο λαών επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για εθνικισμό και λαϊκισμό του τούρκου προέδρου μετά την ευθεία αμφισβήτηση εκ μέρους του της Συνθήκης της Λωζάνης. 

Με εκατέρωθεν αιχμές και λεπτή ειρωνεία (Ερντογάν: «ο νεαρός κ. Τσίπρας εξανίσταται για το Κυπριακό» – Tσίπρας: «να ψάξουμε και την Ιαπωνία για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης» κοκ.) ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα – Ερντογάν, με την πολύκροτη συνέντευξη του προέδρου της Τουρκίας στον ΣΚΑΪ -με την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε, μεταξύ άλλων, θέμα «επικαιροποίησης» της Συνθήκης- να ρίχνει βαριά της σκιά της. 

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο τούρκος πρόεδρος επέμεινε μέχρι κεραίας στις θέσεις του, θέτοντας ευθέως, και πάλι, θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης με αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας όπως η εκλογή αρχιμουφτή.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr