ΗΠΑ για Ερντογάν: Θέμα αρχής η υποστήριξη της εθνικής κυριαρχίας

Η υποστήριξη της εθνικής κυριαρχίας όλων των χωρών της περιοχής, μεταξύ αυτών της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι ζήτημα αρχής για τις Ηνωμένες Πολιτείες διεμήνυσε την Πέμπτη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο αμερικανός αξιωματούχος παρέπεμψε στην τουρκική κυβέρνηση για περαιτέρω εξηγήσεις όσον αφορά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, αρχής γενομένης από τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, περί ανάγκης «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ηχηρό μήνυμα ότι οι σχέσεις καλείς γειτονίας είναι προαπαιτούμενο για την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας απέστειλε και η Ευρωπαϊκή Ένωση στον Ταγίπ Ερντογάν. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες», διεμήνυσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται ο ιστότοπος Euractiv.com. 

Με εκατέρωθεν αιχμές και λεπτή ειρωνεία (Ερντογάν: «ο νεαρός κ. Τσίπρας εξανίσταται για το Κυπριακό» – Tσίπρας: «να ψάξουμε και την Ιαπωνία για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης» κοκ.) ολοκληρώθηκε νωρίτερα η κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα – Ερντογάν.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο τούρκος πρόεδρος επέμεινε μέχρι κεραίας στις θέσεις του, θέτοντας ευθέως, και πάλι, θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης με αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας όπως η εκλογή αρχιμουφτή.

Όσον αφορά την απόφαση Τραμπ να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραηλινού κράτος, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένη στην ειρηνευτική διαδικασία για δημιουργία δύο κρατών. «Έχουμε βαθιές ρίζες με τον Αραβικό κόσμο και φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ. Η απόφαση Τραμπ είναι μία απόφαση που δεν συμβάλλει στην υπόθεση της ειρήνης σε μία εύθραυστη περιοχή» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

«Μόνο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Κανείς δεν επικροτεί την απόφαση αναγνώρισης. Είμαι πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής των Ισλαμικών Χωρών και θα πραγματοποιήσουμε Σύνοδο Κορυφής στις αρχές του 2018. Υπάρχει και η Σύνοδος των Αραβικών Κρατών που θα αποφασίσει επί των ανακοινώσεων Τραμπ» σχολίασε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: skai.gr