Μοσκοβισί: Να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ώς τον Αύγουστο-Αποφασισμένη η Αθήνα

Tο στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του ίδιου προσωπικά, για ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος έως τον Αύγουστο, αλλά και την αποφασιστικότητα της Αθήνας προς την κατεύθυνση αυτή, εκφράζει ο Πιερ Μοσκοβισί, εκτιμώντας ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα σημειωθεί αποφασιστική πρόοδος.

Σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΜΠΕ και στην ΕΡΤ, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, το Σάββατο το πρωί, στη Λισαβόνα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων στέλνει το μήνυμα ότι «πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία», υπογραμμίζοντας πως «η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο».

Λίγες μόνο ώρες πριν από την τεχνική συμφωνία που θα επιτυγχάνονταν στην Αθήνα το ίδιο απόγευμα – ο γάλλος επίτροπος δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, καθώς επίσης και για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο, ώστε η Ελλάδα να καταστεί «κανονικό» μέλος της Ευρωζώνης.

«Νομίζω ότι κάνουμε αποφασιστική πρόοδο και ότι η θέση των θεσμών και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έρχονται όλο και πιο κοντά κάθε φορά και ευχή μου είναι ότι μπορείτε να περιμένετε πως τη Δευτέρα στο Eurogroup μπορεί να δούμε να υπάρχει αποφασιστική πρόοδος, όσο είναι δυνατό. Το συζήτησα με τον πρωθυπουργό Τσίπρα και μπορώ να δω πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση τώρα να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης» επισήμανε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Στόχος, προσθέτει, η Ελλάδα να μπορεί να είναι μια μεταρρυθμισμένη χώρα που θα είναι ικανή να ανακτήσει περισσότερη ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο, να δημιουργήσει δουλειές, να μειώσει την ανεργία και να κάνει επίσης πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης. Και τελικά, ότι η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που θα έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές με λογικά επιτόκια και στη συνέχεια πλήρη κυριαρχία της δικής της πολιτικής.

«Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε το τέλος της διαδικασίας ένα "success story", πρώτα απ’ όλα κλείνοντας την αξιολόγηση –είμαι αισιόδοξος, όπως έχω πει, πριν από το τέλος του χρόνου- και στη συνέχεια προχωρώντας προς την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτό αφορά κυρίως για την εφαρμογή, την τήρηση των δεσμεύσεων, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα αυτό το καλοκαίρι και αυτή είναι σαφώς η κοινή μας πρόθεση που ακολουθούμε. Και το συζητήσαμε αυτό και πάλι σήμερα (Σάββατο) το πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα» σημείωσε.

«Υπάρχει τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας που είναι ανοικτό για μια καλύτερη Ευρώπη. Το παράθυρο ευκαιρίας είναι οικονομικό, η ανάκαμψη είναι παντού, στην Ελλάδα επίσης, είχαμε το 2017 την καλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων δέκα χρόνων και αυτό το παράθυρο ευκαιρίας είναι τώρα σαφώς ανοικτό. Είναι επίσης ανοικτό πολιτικά γιατί υπάρχει μια συζήτηση που συνεχίζεται για το πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε την Ευρώπη. Την Ευρώπη της άμυνας από τη μία πλευρά, την ευρωπαϊκή προστασία από την άλλη. Και επίσης την εμβάθυνση της Ευρωζώνης. Και για μένα μια πιο ισχυρή Ευρωζώνη σημαίνει περισσότερη αποτελεσματικότητα, περισσότερη αλληλεγγύη και επίσης περισσότερη δημοκρατία» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που η Επιτροπή πρόκειται να κάνει προτάσεις την ερχόμενη εβδομάδα, στις 6 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να έχουμε μια βαθύτερη, ισχυρότερη ευρωπαϊκή και νομισματική ένωση με δημοκρατικά εργαλεία και επίσης με εργαλεία που θα σταθεροποιούν την οικονομία μας σε περιπτώσεις «σοκ».

«Ναι, πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Γιατί όταν τα πράγματα θα έχουν τελειώσει, όταν η ελληνική κρίση θα είναι οριστικά πίσω μας, αυτό θα σημαίνει επίσης ότι είμαστε σε μια Ευρωζώνη με όλα τα κράτη-μέλη έξω από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όλα τα μέλη εκτός προγράμματος και ικανοί να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στην Ευρωζώνη και να συμπληρώσουμε την Ευρωζώνη, ικανοί να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, δουλειές, αλληλεγγύη, καθώς και σταθερότητα και ευημερία» σημείωσε ο επίτροπος.
Πηγή: skai.gr