“Άνοιγμα” Καμμένου στη Σαουδική Αραβία μέσω Ιράν;

Αίσθηση προκάλεσαν την Παρασκευή οι “δια της τεθλασμένης” βολή κατά του Ιράν που εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος σε μια συγκυρία που η υπόθεση πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία παραμένει στην καρδιά της επικαιρότητας. Με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο υπουργός Άμυνας επιτέθηκε με δριμύτητα στην Άγκυρα, κατηγορώντας τη για μεγαλοϊδεατική και υπεροπτική πολιτική, ωστόσο τη συσχέτισε και με την Τεχεράνη. Επικαλούμενος τα λόγια “αμερικανού ενεργεία πολιτικού”, τον οποίο δεν κατονόμασε, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “η Τουρκία, δυστυχώς, μέρα με τη μέρα μετατρέπεται σε ένα δεύτερο Ιράν στην περιοχή μας”.

Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, με τις οποίες εμφανίζεται να ταυτίζεται πλήρως με τις αιτιάσεις της κυβέρνησης Τραμπ και του Ριάντ έναντι της Τεχεράνης, στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία μπορούν να εκληφθούν και ως μια προσπάθεια “εξευμενισμού” της Σαουδικής Αραβίας. Επρόκειτο δηλαδή πιθανότατα για ένα κυβερνητικό “αντίβαρο” στις επικρίσεις που δέχεται το βασίλειο από υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις πρακτικές που ακολουθεί στον εμφύλιο της Υεμένης. Εξάλλου, μέχρι στιγμής, η Σαουδική Αραβία δεν έχει πάρει θέση στο θέμα της διακρατικής συμφωνίας για τα πυρομαχικά.

Πάντως η επίθεση κατά της τουρκικής κυβέρνησης, με την οποία ο κ. Καμμένος δεν διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων (συχνές οι ανταλλαγές πυρών)  κάθε άλλο παρά βοηθούν το κλίμα προσέγγισης των δύο κρατών που φαίνεται να επιθυμεί να διαμορφώσει το Μαξίμου λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επίσκεψη του τούρκου προέδρου. 

Να σημειωθεί εδώ ότι της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας έχει προηγηθεί έντονη διπλωματική προετοιμασία, με στόχο να συζητηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα ζωτικής σημασίας  ζητήματα για την Αθήνα, όπως το προσφυγικό και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και η περαιτέρω σύσφιγξη της οικονομικής συνεργασίας με την προώθηση σημαντικών συμφωνιών.

Αλλά και με την Ιράν, η Αθήνα εμφανίζεται να επιθυμεί διακαώς καλές διμερείς σχέσεις. Ενδεικτικές ήταν οι αλλεπάλληλες ελληνοϊρανικές επαφές κατά την κρίση στο Κατάρ, αλλά και η προηγηθείσα επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τεχεράνη, το Φεβρουάριο του 2016, που πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα με την υπογραφή σειράς συμφωνιών. Το διπλωματικό έδαφος είχε λειάνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη το Νοέμβριο του 2015. “Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό παράγοντα για τη σταθεροποίηση της περιοχής την ανάπτυξη των σχέσεών μας με το Ιράν” είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς από την ιρανική πρωτεύουσα.

«Το σκάνδαλο Τσίπρα-Καμμένου σχετικά με την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, θα διερευνηθεί μέχρι τέλους από τη Βουλή και θα διερευνηθούν οι ευθύνες όλων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται» δεσμεύτηκε στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο 7ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: skai.gr - Στέλιος Κάνδιας