Κλείσιμο

Πρόσβαση στο σύνολο της αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ για τη Σ. Αραβία ζητούν ΔΗΣΥ και Ποτάμι

Πρόσβαση στο σύνολο της αλληλογραφίας ανάμεσα στον έλληνα πρεσβευτή και τον έλληνα πρόξενο στη Σαουδική Αραβία και στο υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την υπόθεση αγοράς πολεμοφοδίων, ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

Χθες Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών επέτρεψε στους πολιτικούς αρχηγούς και στους αντιπροσώπους να διαβάσουν δύο έγγραφα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για το πολεμικό υλικό, όμως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι υπάρχουν πολλά ακόμα αρχεία που παραμένουν δεσμευμένα.

Με κοινή επιστολή που έστειλαν στον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, οι κύριοι Λοβέρδος και Μαυρωτάς εστιάζουν σε τηλεγράφημα όπου ο έλληνας πρέσβης στο Ριάντ φέρεται να υποστηρίζει ότι η «πηγή» από την οποία ενημερώνεται έχει λάβει μέρος σε συνεδριάσεις του σαουδαραβικού υπουργικού συμβουλίου.

Οι δύο βουλευτές υποστηρίζουν ότι στο επίμαχο τηλεγράφημα αναφέρθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση για τη Σαουδική Αραβία που έγινε τη Δευτέρα στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι στην πρωτολογία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η δήλωση του έλληνα πρέσβη σχετικά με συμμετοχή της πηγής του σε συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου δεν έγινε σε τηλεγράφημα, αλλά σε προφορική συνομιλία που είχε με τον κ. Κοτζιά.

Ακολούθησε πάντως τηλεγράφημα ειδικού χειρισμού του πρέσβη προς τον κ. Κοτζιά, αφότου ο υπουργός του ζήτησε να κατονομάσει την πηγή του. Σε αυτό το τηλεγράφημα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας, ο πρέσβης λέει, μεταξύ άλλων: «Αρχική πληροφορία τον Νοέμβριο του 2016 περί ενδιαφέροντος σαουδαραβικής πλευράς για την αγορά του εν λόγω υλικού, καθώς και ενημέρωση περί διαμειφθέντων σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο μού περιήλθαν από το ίδιο πρόσωπο».
Πηγή: skai.gr