Τόσκας: Αμφισβητεί τα επιχειρήματα της Γερμανίας για την επαναφορά των ελέγχων εντός Σένγκεν

Τους ισχυρισμούς της Γερμανίας περί 1.000 εισόδων από την Ελλάδα με πλαστά έγγραφα από την αρχή του έτους ως αιτία της επαναφοράς των ελέγχων των Ελλήνων εντός Σένγκεν, αμφισβήτησε ο Νίκος Τόσκας από τη Βουλή, χαρακτηρίζοντας τον αριθμό «διογκωμένο» και υποστηρίζοντας ότι σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται πολίτες που είχαν το δικαίωμα να ταξιδέψουν στη Γερμανία χωρίς βίζα.

«Μην υιοθετείτε άκριτα τις γερμανικές εφημερίδες και μην χρησιμοποιείτε άκριτα τον όρο πλαστά. Εμένα ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας μου μίλησε για 850 κι όχι 1.000 και σε αυτούς συμπεριέλαβε πολίτες που μπορούσαν να ταξιδέψουν στη Γερμανία χωρίς βίζα αλλά με το διαβατήριό τους, άρα δεν ήταν παράτυποι», τόνισε ο ίδιος απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση που τον σφυροκοπούσε επί ώρες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα γερμανικά αεροδρόμια.

Ο ίδιος, δε, ισχυρίστηκε ότι εντατικοί εσωτερικοί έλεγχοι διενεργούνται και σε άλλες χώρες πλην της Ελλάδας, κάνοντας συγκεκριμένα λόγο για ελέγχους στα χερσαία σύνορα Αυστρίας, Φιλανδίας, Σουηδίας, Δανίας, Γερμανίας, για να καταλήξει λέγοντας: «μην αυτομαστιγωνόμαστε λοιπόν πιο πολύ απ’ ότι πρέπει ότι εμείς είμαστε ένοχοι για όλα τα κακά του κόσμου και της Ευρώπης». Ενώ, ανέφερε ότι η απόφαση της Γερμανίας γνωστοποιήθηκε στην Αθήνα μία ημέρα πριν τη συζήτησή της και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να την αποτρέψει.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διέψευσε δημοσίευμα που ήθελε και την Ιταλία να διενεργεί ελέγχους Ελλήνων εντός χώρου Σένγκεν, μιλώντας για μεμονωμένο περιστατικό το οποίο αφορούσε έλεγχο οπαδών ομάδας οι οποίοι προκαλούσαν φασαρίες.

Αναφορικά με την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης για χρονική επέκταση της δυνατότητας προσωρινής επαναφοράς των εσωτερικών ελέγχων από τους 6 μήνες σε 1 έτος, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως τυχόν επαναφορά των εσωτερικών ελέγχων θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατο μέτρο, εκφράζοντας φόβους για μετατροπή του σε μόνιμο μέσω της δυνατότητας χρονικής επέκτασης στην εφαρμογή του, που ουσιαστικά θα οδηγήσει σε κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν.

Τόσο ο ίδιος πάντως όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβαν το λόγο, ως προς την ουσία της πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου, επέμειναν ότι τυχόν τροποποίηση του σχετικού Κανονισμού παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας.

Νωρίτερα, βομβαρδισμό αντιπολιτευτικών πυρών περί «ρητορικής ανοιχτών συνόρων» και «θολής ατζέντας ασφαλείας», που έπληξαν την αξιοπιστία της χώρας στην Ευρώπη, εισέπραξε τόσο ο Νίκος Τόσκας όσο και η κυβέρνηση, ενώ στο «κάδρο» μπήκε προσωπικά ο πρωθυπουργός για την πολυσυζητημένη φράση του «μας απειλούν ότι θα βγούμε από τη Σένγκεν, μικρό το κακό λέω εγώ».

«Να πάρει ο πρωθυπουργός πίσω τη φράση του. Ας πει ότι είχε κι εκεί αυταπάτες. Χρειαζόμαστε μία ατζέντα ασφάλειας που δεν θα δίνει θολό μήνυμα στους εταίρους μας. Γιατί θολό μήνυμα δίνουμε όταν θεωρούμε αστεϊσμό ότι οι πρόσφυγες εξαφανίζονται ή όταν δεν έχουμε διαμορφώσει πολιτική ασφάλειας που να μπορεί αν συζητηθεί με όρους ευρωπαϊκούς κι από άλλα κράτη μέλη», σημείωσε αιχμηρά ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ακόμη πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι κι απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό για την ίδια φράση και διατυπώνοντας το ρητορικό ερώτημα: «Αν έχουμε δημαγωγικές τοποθετήσεις στο τέλος θα είμαστε εκτός Συνθήκης Σένγκεν. Αλήθεια Αλέξη Τσίπρα είναι μικρό το κακό; Να μας ψάχνουν και να μας βγάζουν τα σώβρακα για να δουν αν κουβαλάμε δυναμίτες;», ενώ σχολιάζοντας την κυβερνητική ρητορική ότι για όλα φταίνε οι δανειστές κι όλα τα επιβάλλουν εκείνοι πρόσθεσε: «αφήστε τις ανοησίες. Εκτός αν θέλετε να παραμείνουμε κατσαπλιάδες στο Κατσαπλιαδιστάν».

«Η τροποποίηση του Κανονισμού φωτογραφίζει ευθέως την Ελλάδα. Ενώ γνώριζε η κυβέρνηση ότι η Γερμανία είχε λάβει τέτοια απόφαση εποίησε τη νήσσαν και προτίμησε να το κρύψει», σχολίασε από την πλευρά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος από τη ΝΔ, ενώ ο έτερος «γαλάζιος» βουλευτής, Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι εμμένουν στην πολιτική των «ανοιχτών θυρών», καλώντας την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα.

Ανεξαρτήτως των διαφωνιών πάντως, κατά την κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής για τη διατύπωση γνώμης επί της πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τροποποίηση του Κανονισμού περί προσωρινή επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, επικράτησε εντονότατος προβληματισμός απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής.
Πηγή: skai.gr- Ναντίν Χαρδαλιά