Σκληρό ροκ ανάμεσα σε Κοτζιά και Κουμουτσάκο για τη Σαουδική Αραβία

Βαριές αλληλοκατηγορίες αντήλλαξαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο αντίστοιχος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος σχετικά με τις προσπάθειες πώλησης ελληνικών πολεμοφοδίων στη Σαουδική Αραβία.

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά ότι ήδη από πέρυσι γνώριζε και σκοπίμως αγνόησε τις προειδοποιήσεις της ελληνικής πρεσβείας στο Ριάντ για τον ανεπίσημο ρόλο του μεσάζοντα Παπαδόπουλου στις διαπραγματεύσεις.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, προσέθεσε ο κ. Κουμουτσάκος, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε «λευκή επιταγή» στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο «να προχωρήσει στους δικούς του σκοτεινούς χειρισμούς».

Απαντώντας, ο κ. Κοτζιάς κατηγόρησε ανοιχτά τον τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ψεύδεται συνειδητά και εσκεμμένα, και τον κάλεσε να αποδείξει όσα ισχυρίστηκε από το βήμα του κοινοβουλίου. «Αλλιώς θα έχει ομολογήσει ότι είναι ένας κοινός συκοφάντης», αναφέρει ο ΥΠΕΞ, που εξέδωσε την απάντησή του από την Ινδία, όπου έχει μεταβεί στο πλαίσιο πολυήμερης περιοδείας του στην Ασία.

Στην αγόρευσή του ο κ. Κουμουτσάκος
δεν είχε παρουσιάσει αποδείξεις, αλλά ανέφερε ότι βάσει των διαδικασιών του υπουργείου Εξωτερικών ο εκάστοτε υπουργός λαμβάνει γνώση όλων των υπηρεσιακών διαβαθμισμένων εγγράφων. «[Ο κ. Κοτζιάς] γνώριζε λοιπόν», σημείωσε ο τομεάρχης.

Ο κ. Κοτζιάς στην απάντησή του δεν αναφέρεται στις διαδικασίες του ΥΠΕΞ, όμως κατηγορεί σφοδρά τον κ. Κουμουτσάκο ότι «δρα ως «προβοκάτορας» στην εξωτερική πολιτική και ότι παραπληροφορεί συστηματικά τον κόσμο.

«Επικαλείται ανύπαρκτες δηλώσεις ξένων αρχηγών κυβερνήσεων, προκειμένου η χώρα να μην προχωρήσει στη λύση προβλημάτων. Στη συνέχεια, επικαλούμενος τα ψεύδη του, προσπαθεί να στηρίξει τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς του», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας αιχμηρά ότι κανείς δεν πρέπει να αντιλαμβάνεται τη «στάση ευθύνης» που τηρεί ως αδυναμία.
Πηγή: skai.gr