Κοτζιάς: Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση απόρρητων - Αιχμές για χρηματισμό

Για κομματικές φιλοδοξίες ή και χρηματισμό, όποιου ή όποιων διαρρέουν τα απόρρητα έγγραφα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στη σκιά της προειδοποίησης του ΥΠΕΞ για κίνδυνο δεκαετούς κάθειρξης σε όλους διαρρέουν διαβαθμισμένα έγγραφα.

«Ο νόμος απαγορεύει την δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων και ακόμη περισσότερο άκρως απόρρητων» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός χαρακτηρίζει την παράδοση απόρρητων εγγράφων στην αντιπολίτευση, από κάποιον που νόμιμα τα κατείχε, ως «την πιο άθλια μορφή κομματικοποίησης του κράτους» ο κ. Κοτζιάς κατηγορεί την αντιπολίτευση να φερθεί σε ζητήματα εθνικού συμφέροντος και νομιμότητας με νηφαλιότητα, ευθύνη και σοβαρότητα. «Και τα τρία τα θεώρησε κίνδυνο για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Της υπενθύμισα ότι ο νόμος απαγορεύει την δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων και ακόμη περισσότερο άκρως απόρρητων» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η αντιπολίτευση «δήλωσε ότι θεωρεί το νόμο στενό κορσέ για τις επιδιώξεις της. Ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Σημειώνω, ότι κάθε τέτοιο έγγραφο που δημοσιοποιείται δίνει τη δυνατότητα σε τρίτους να αποκτήσουν στοιχεία για το σύστημα κρυπτογράφησης της χώρας».

«Τα κεντρικά ερωτήματα είναι, λοιπόν, απλά: Αποτελεί η παράδοση απόρρητων εγγράφων από δημόσιους λειτουργούς σε τρίτους παρανομία ή όχι; Γίνεται αυτή η παράνομη παράδοση από κομματικές και μόνο φιλοδοξίες ή και με χρηματισμό; Σε μία τέτοια περίπτωση, υποστηρίζει η αντιπολίτευση τη δυνατότητα δημόσιοι λειτουργοί να πωλούν δημόσια έγγραφα σε τρίτους;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς.

Σε ό,τι αφορά το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από τα απόρρητα έγγραφα, η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη υπενθύμισε πάντως ότι ο υπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια, επέβαλε με δικό του νόμο προ έτους, όλες τις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, άνω των 25.000 ευρώ, να αποστέλλονται στη Βουλή και οι βουλευτές να ενημερώνονται γι’ αυτές. «Το ξαναλέω: να ενημερώνονται οι βουλευτές για δαπάνες απόρρητες του Υπουργείου Εξωτερικών άνω των 25.000 ευρώ. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, τι έχει να κρύψει η Κυβέρνηση και δεν θέλει να τις δουν οι βουλευτές;» διερωτήθηκε. 

«Επαναλαμβάνω, η διαδικασία (δημοσιοποίησης των εγγράφων) αφορά μόνο στους βουλευτές και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία διαρροή. Τι έχει, λοιπόν, να κρύψει η Κυβέρνηση και δεν θέλει να δίνει σε βουλευτές έγγραφα που αφορούν μια απόφαση διακρατικής συμφωνίας 66 εκατ. ευρώ;» πρόσθεσε. 

«Δεν τελειώσαμε τη Δευτέρα, θα συζητηθεί η επερώτηση της ΝΔ, και το θέμα θα συνεχιστεί...» επισήμανε νωρίτερα στον σταθμό μας ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθιστώντας σαφές ότι έχει στη διάθεσή του και άλλα έγγραφα για την υπόθεση. «Από τότε που υπερασπίστηκα τον αξιωματικό του στρατού, τον οποίο δεν γνωρίζω, που έκανε τη δουλειά του και πήγε να συλλάβει ο Καμμένος το γραφείο μου κατακλύζεται από έγγραφα από πολλές πλευρές. Υπάρχουν ανοιχτοί φάκελοι έξω από το γραφείο μου» είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. 

«Οι αντιρρήσεις Φίλη, Κυρίτση και Σκουρλέτη δεν στρέφονται μόνο κατά του χειρισμού του κ. Καμμένο, αλλά και εναντίον του κ. Κοτζία που είναι ο πρώτος αποδέκτης όλων αυτών των απόρρητων εγγράφων και χαράζει και την εξωτερική πολιτική, αλλά και του κ. Τσίπρα που προεδρεύει το ΚΥΣΕΑ» σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Μίλησε για προσπάθεια απόκρυψης εγγράφων για να μην ενημερωθούν οι βουλευτές. 

Πηγή: skai.gr