Κλείσιμο

Κενά και προβλήματα στο έγγραφο Καμμένου για τη Σαουδική Αραβία

Ανακολουθίες και κενά περιέχει το έγγραφο που έχει παρουσιάσει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με έλεγχο του ΣΚΑΪ, το πρώτο πρόβλημα είναι ότι το έγγραφο αφορά διαφορετικό τύπο όπλου από αυτόν που διαπραγματευόταν η Αθήνα με τον μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο, καθώς αναφέρεται σε πώληση 4.000 αεροπορικών βομβών Mk-82 κι όχι σε βλήματα πυροβολικού 105 χιλιοστών.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι στο έγγραφο δεν αναγράφεται η αξία του στρατιωτικού εμπορεύματος που πωλείται, όπως κανονικά θα έπρεπε, με το συγκεκριμένο κομμάτι να είναι κενό.

Τέλος, στις τελευταίες παραγράφους του εγγράφου υπάρχει επανάληψη της διατύπωσης «η κυβέρνηση» της Ελλάδας και μάλιστα με διαφορετική γραμματοσειρά, κάτι που εγείρει υποψίες για προχειρότητα από πλευράς των συντακτών.

Το εν λόγω έγγραφο είναι το End User Certificate, το οποίο εκδίδεται από την παραλήπτρια χώρα ως βεβαίωση ότι είναι ο τελικός χρήστης των πυρομαχικών, δηλαδή ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μεταπώληση.

Η πολιτική αντιπαράθεση για τις προσπάθειες πώλησης πολεμοφοδίων στη Σαουδική Αραβία συνεχίστηκε σήμερα, με έμφαση τα σχετικά έγγραφα που έχει καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, τα οποία έχουν σφραγιστεί σε φάκελο κατόπιν εντολής του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και έχουν παραδοθεί στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης.

Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέρασης (ΕΔΕ) για τη διακρίβωση των αιτίων και συνθηκών διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας διέταξε το μεσημέρι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Τη σχετική διαταγή είχε γνωστοποιήσει προηγουμένως ο κ. Καμμένος, με ανάρτηση του στο Twitter, όπου διεμήνυε ότι «με τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα παίξει κανένας ούτε θα τις εμπλέξει σε πολιτικό παιγνίδι».

Ο κ. Καμμένος έχει φωτογραφίσει τον κ. Λοβέρδο για παράνομες δημοσιεύσεις διαβαθμισμένων αρχείων, όμως ο βουλευτής αντιτείνει ότι ακολούθησε την καθιερωμένη διαδικασία κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή και κατηγορεί τον κ. Καμμένο και τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά για αντιδημοκρατικές απόπειρες συγκάλυψης.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της ανέβασε τους τόνους, καθώς με ανακοίνωση της διερωτήθηκε «Τι έχουν να κρύψουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος;».

Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «πρωτοφανή άρνηση του κ. Βούτση να επιτρέψει την πρόσβαση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Καμμένου».

Ο Προεδρος της Βουλής χαρακτήρισε την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ακατανόητη κι άκρως προκλητική». Μάλιστα προκάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του.
Πηγή: skai.gr