Βούτσης κατά ΝΔ: Ακατανόητη κι απολύτως προκλητική η επίθεση εναντίον μου

Ηχηρή και με άκρως σκληρή γλώσσα, ήταν η απάντηση του Προέδρου της Βουλής στην ανακοίνωση της ΝΔ, με την οποία τον κατηγορεί για «πρωτοφανή άρνηση να επιτρέψει την πρόσβαση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Καμμένου», με τον Νίκο Βούτση να χαρακτηρίζει την ανακοίνωση «ακατανόητη κι άκρως προκλητική» και να πετάει το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας τον εμμέσως να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του.

«Διάβασα μια ακατανόητη κι απολύτως προκλητική ανακοίνωση της ΝΔ εναντίον του προσώπου μου. Δεν μπορώ να αντιληφθώ αυτή την επίθεση, δεν μπορώ και δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να την ερμηνεύσω», σημείωσε αρχικά και φανερά ενοχλημένος ο κ. Βούτσης, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανοίγοντας ουσιαστικά "πόλεμο" με την Πειραιώς.

Ο ίδιος υπεραμυνόμενος της χθεσινής διαδικασίας σφράγισης των απόρρητων εγγράφων σχετικά με τη διακρατική συμφωνία για τη Σαουδική Αραβία και διαβίβασής τους στον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, σημείωσε ότι είχε τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της Διάσκεψης των Προέδρων, καθώς δεν αφορούσαν προσωπικά δεδομένα λιστών καταθετών αλλά επρόκειτο για έγγραφα συλλογικών οργάνων της κυβέρνησης για τα οποία η νομοθεσία και η νομολογία είναι σαφέστατη.

«Άρα δεν είναι μια απόφαση προσωπική ή βέτο πρόσβασης κάπου, ούτε είχα τέτοια διάθεση. Η διάθεση που είχα και αυτό χάλασε τη μεθόδευση που είχε υπάρξει ήταν να μην εμπλακεί η Βουλή και να γίνει μέσω ημών, να σας δώσουν φέιγ βολάν απόρρητα έγγραφα. Αυτό αποτρέψαμε. Όποιος θέλει βουλευτής ή κόμμα κι έχει στη διάθεσή του ένα απόρρητο έγγραφο κ θέλει να το δημοσιοποιήσει θα πάρει την πολιτική ευθύνη», τόνισε με νόημα.

Κατόπιν τούτου, ο Πρόεδρος της Βουλής, κορύφωσε την αντεπίθεσή του και αναφερόμενος όχι μόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τους κάλεσε αν «έχουν το θάρρος» να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, φωτογραφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του.

«Άρα θα πρέπει να δοθούν κάποιες εξηγήσεις ενδεχομένως. Φεύγω από το προσωπικό. Προφανώς κάποια άλλη στιγμή θα τα πούμε. Κι αν θέλει ο κος Μητσοτάκης να πάρει το θάρρος να μιλήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής, πάρχουν οι διαδικασίες του Κανονισμού της Βουλής… Δεν βγάζουν ανακοινώσεις τα κόμματα και μιλούν για τους πολιτειακούς παράγοντες. Τα άλλα είναι απαράδεκτα ανεπίτρεπτα και προκλητικά και με υπερβαίνουν σε ότι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί θεωρούσα ότι είναι ένα δημοκρατικό συλλογικό κόμμα κ η ηγεσία του το ίδιο. Αν θέλουν να συνεχίσουν με ακατάληπτες προσωπικές επιθέσεις ας το κάνουν αλλά η ευθύνη θα είναι δική τους και βαρύτατη», κατέληξε ο κος Βούτσης «καρφώνοντας» φανερά εξαγριωμένος τη ΝΔ.

Αναφορικά, δε, με τις πληροφορίες που διακινήθηκαν για πιθανή αντικατάσταση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτη Λιαργκόβα ενόψει της λήξης της θητείας του και με δεδομένο ότι γι’ αυτό απαιτείται εισήγηση του Προέδρου της Βουλής στην Επιτροπή Κανονισμού, ο κος Βούτσης δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει ως ζήτημα».

«Δεν τον έχω δει καν τον κύριο Λιαργκόβα. Τελειώνει λέτε η θητεία του… Αν υπήρχε τέτοιο θέμα θα το ανακοίνωνα δια του τύπου; Δεν υπάρχει ως ζήτημα. Δεν τον έχω δει, δεν έχω συζητήσει μαζί του, δεν έχει εκκινηθεί καμία διαδικασία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης.

Ο Βούτσης εμφανίστηκε εξοργισμένος με τη σημερινή ανακοίνωση, γιατί χθες μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων, ο Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, δεν εξέφρασε καμία ένσταση ή αντίρρηση επί της διαδικασίας σφράγισης και διαβίβασης των απορρήτων εγγράφων που προσκόμισε ο Ανδρέας Λοβέρδος στον Γ.Γ. της Κυβέρνησης, παρά μόνο για τη μετάθεση της ημερομηνίας συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ προς τον Πάνο Καμμένο.

Συγκεκριμένα, μάλιστα, ερωτηθείς για την προσκόμιση των επίμαχων εγγράφων από τον κ. Λοβέρδο, σχολίασε πως "όταν πρόκειται για απόρρητα έγγραφα που άπτονται της άμυνας της χώρας θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί".
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά