Τσίπρας για βραβείο πολιτικού σθένους: Το σθένος είναι του λαού μας (video)

«Το σθένος το δικό μας είναι το σθένος του λαού μας» δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Παρίσι, όπου παρέλαβε το βραβείο «πολιτικού σθένους» (Prix du Courage politique) που του απένειμε ο Πατρίκ Πατρίκ Βάσμαν, ιδρυτής του περιοδικού Politique Internationale, ύστερα από μια παρουσίαση της κυβερνητικής του δράσης.

«Από αυτόν (σ.σ. τον ελληνικό λαό) και τη δική του ιστορική εμπειρία και ωριμότητα αντλούμε το θάρρος και την αντοχή να στεκόμαστε όρθιοι στο λυκόφως της μεγάλης δοκιμασίας της τελευταίας επταετίας», πρόσθεσε. 

Ο πρωθυπουργός στο πρόγευμα εργασίας με τα μέλη της επιθεώρησης Politique Internationale και επιχειρηματίες παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την εκτίμηση πως το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2%. Τόνισε τη σημαντική μείωση της ανεργίας από το 27% κοντά στο 20% πλέον, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση και για τη συνέχεια.

Σε ερώτηση για το μέλλον της Ευρώπης και τη συζήτηση που έχει ανοίξει ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι ώρα για ουσιαστικές αλλαγές, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού των θεσμών, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες της.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να γίνει πιο αποτελεσματική στη λήψη αποφάσεων, και επανέλαβε τις προτάσεις για κοινό υπουργό οικονομικών της ευρωζώνης, μεγαλύτερο προϋπολογισμό, και δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων μέσω ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης. Για τις εξελίξεις στη Γερμανία, σημείωσε πως θα είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση.

Το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, όπου συμμετέχουν οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και των έξι ανατολικών χωρών-εταίρων (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία). Σημειώνεται ότι η απουσία του πρωθυπουργού στη γαλλική πρωτεύουσα προκάλεσε τη μετωπική σύγκρουση με την αντιπολίτευση, καθώς ζήτησε νέα αναβολή της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Η συζήτηση στη Βουλή θα γίνει τελικά τη Δευτέρα.
Πηγή: skai.gr