Τη Δευτέρα, παρουσία Τσίπρα, θα γίνει η συζήτηση για Καμμένο και Σ. Αραβία

Για το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου μετατέθηκε τελικά η προγραμματισμένη για αύριο συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας προς τον Πάνο Καμμένο σχετικά με την διακρατική συμφωνία για πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Η συζήτηση ήταν αρχικά προγραμματισμένο να γίνει αύριο Πέμπτη, όμως ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε με επιστολή τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ότι θα ήθελε μετάθεσή της ώστε να παραστεί, κάτι που δεν είναι δυνατό αύριο καθότι θα βρίσκεται στο Παρίσι ώστε να παραλάβει βραβείο πολιτικού σθένους.

Η ώρα της συνεδρίασης αναμένεται να καθοριστεί στην αυριανή προγραμματισμένη Διάσκεψη.

Η απόφαση μετάθεσης της συζήτησης ελήφθη κατά πλειοψηφία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΚΕ αποχώρησε από τη διαδικασία και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε «παρών», πιθανόν για να μη θεωρηθεί ότι το κόμμα θέλει να αποφύγει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

«Το επιχείρημα για την πρότασή μου ήταν καταρχήν η διάθεση κι η ευαισθησία του ίδιου του πρωθυπουργού, που με επιστολή που μου στάλθηκε, επικαλείται λόγους που αφορούν στην κατά την άποψή του σαφή και μεθοδευμένη προσπάθεια να παρουσιαστεί ως κρυπτόμενος και μη αλληλέγγυος στον Υπουργό Άμυνας, σε μια συζήτηση που δεν συμμετέχει ο πρωθυπουργός, αλλά η προβολή της θα μπορούσε να πάρει ευρύτερες διαστάσεις, και γι’ αυτό ζήτησε αναβολή για να μπορεί να συμμετάσχει» σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά το πέρας της Διάσκεψης.

«Είναι απαράδεκτο να ανατρέπει το Κοινοβούλιο τον προγραμματισμό του ανάλογα με τα ταξίδια του πρωθυπουργού. Δεν νομίζω άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός κάνει προγραμματισμό ανά ημέρα», σχολίασε δηκτικά από την πλευρά του ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας.

Στο «κάδρο» ο Ανδρέας Λοβέρδος για τα απόρρητα έγγραφα του ΚΥΣΕΑ που κατέθεσε στη Βουλή. Προειδοποιήσεις Βούτση για τυχόν διαρροή των εγγράφων στον Τύπο.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων τέθηκε επί τάπητος και η κατάθεση απόρρητων εγγράφων του ΚΥΣΕΑ από τον Ανδρέα Λοβέρδο στη Βουλή, καθώς σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, και αυτά συνέβαλαν στην απόφασή του να προτείνει τη μετάθεση της συνεδρίασης για τη Δευτέρα.

«Υπήρχε μια προδιάθεση από ορισμένες πλευρές η σημερινή κι αυριανή μέρα να διανθιστούν με ένα πέπλο συζητήσεων, μη σύννομων για απόρρητα έγγραφα.
Υπήρξε πίεση (σ.σ. από Άδωνι Γεωργιάδη & Θανάση Θεοχαρόπουλο) στις υπηρεσίες της Βουλής για πρόσβαση στα έγγραφα αυτά, άρα λυπάμαι αλλά δεν υπήρχε απ’ όλους η διάθεση να μην αποτελέσουν στην αυριανή συζήτηση αντικείμενο αυτά τα έγγραφα. Εμείς θωρακίσαμε τη διαδικασία, ώστε οποιαδήποτε διαρροή τους στον τύπο – ελπίζω να μην υπάρξει – να είναι βέβαιο ότι δεν αφορά τη Βουλή», σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Εξήγησε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι τα επίμαχα έγγραφα του κ. Λοβέρδου, κατόπιν πρότασής του – με την οποία καμία πλευρά δεν διαφώνησε – σφραγίστηκαν σε φάκελο και διαβιβάστηκαν βάσει νόμου στον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, αφού απόρρητα έγγραφα δεν μπορούν να αλλάξουν διαβάθμιση πριν από 30 έτη εκτός κι αν αποφασίσει διαφορετικά το υπουργικό συμβούλιο.

Ο ίδιος μάλιστα, σχολιάζοντας την τακτική του Ανδρέα Λοβέρδου να καταθέτει τα απόρρητα έγγραφα – ασχέτως αν δεν τα έδωσε προς δημοσιοποίηση – σχολίασε δηκτικά: «Το θεωρώ τουλάχιστον ακατανόητο κι ειδικά όταν πρόκειται για επιφανή συνταγματολόγο», ενώ κινούμενος στη γραμμή του Υπουργού Εξωτερικών που προειδοποίησε με 10 έτη φυλάκισης όποιον προβεί σε διαρροή απόρρητων εγγράφων, πρόσθεσε με νόημα: «Αν γίνει οποιαδήποτε διαρροή θα ευθύνεται αυτός που θα καταλήξει η Δικαιοσύνη στον ανώτατο βαθμό».

Τσίπρας: «Ηθικός αυτουργός της συκοφαντίας ο Πρόεδρος της ΝΔ».

«Δεν πρόκειται να ανεχτώ άλλες ανοίκειες και γραφικές επιθέσεις», διαμήνυε νωρίτερα στη ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της επιστολής του στον Νίκο Βούτση, καλύπτοντας παράλληλα πλήρως τον Πάνο Καμμένο.

Αφού κάνει λόγο για «κωμική επιχείρηση παραπληροφόρησης», χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της ΝΔ «ηθικό αυτουργό της συκοφαντίας» και τον καλεί να προσέλθει τη Δευτέρα για να υποστηρίξει όσα «ανυπόστατα» έχει αναπαράξει επί μέρες η ΝΔ, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να αποκρούσει τα δημοσιεύματα και την Πειραιώς, που συνέδεαν την απουσία του στο Παρίσι με «απόδραση» ώστε να πάρει αποστάσεις από τον συγκυβερνήτη του.

ΝΔ: Ο πανικός Καμμένου φαίνεται να μεταδίδεται και στον Τσίπρα

Οξύτατη ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που με ανακοίνωσή της απέρριπτε μία νέα μετάθεση της συνεδρίασης (σ.σ. είχε αναβληθεί ξανά λόγω της καταστροφής στη Δυτική Αττική), καλώντας τον μεν Πρόεδρο της Βουλής να πράξει το καθήκον του, τονίζοντας ότι η συζήτηση που είχε προγραμματιστεί για αύριο το πρωί δεν είναι σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και τον δε Αλέξη Τσίπρα να προγραμματίσει αν θέλει άλλη συζήτηση αφού υλοποιηθεί η συνεδρίαση για την επερώτηση.

«Ο πανικός που έχει καταβάλει τον κ. Καμμένο, φαίνεται να μεταδίδεται και στον κ. Τσίπρα που παραδόξως παραμένει σιωπηλός επί 17 ημέρες για το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο συναρχηγός του. Η ΝΔ δεν δέχεται δεύτερη αναβολή της επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή και ζητεί από τον κ. Βούτση να πράξει το καθήκον του, σεβόμενος απολύτως την κοινοβουλευτική διαδικασία. Άλλωστε η αυριανή συζήτηση δεν είναι σε επίπεδο Αρχηγών», υπογραμμίζει η ΝΔ.

«Αν επιθυμεί ο κ. Τσίπρας να υπερασπιστεί τον συναρχηγό του ας προγραμματίσει εκείνος μια νέα συζήτηση στην Βουλή όποτε το επιθυμεί. Άλλωστε στο θέμα δεν θα εξαντληθεί αύριο», προσθέτει.

Υπό τα νέα δεδομένα πάντως η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ προς τον Υπουργό Άμυνας, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού αναμένεται να προσλάβει χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης Τσίπρα - Μητσοτάκη μετά το «γάντι» που πέταξε πίσω στον πρόεδρο της ΝΔ ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά