ΝΔ: Σε πανικό ο Τσίπρας- Όχι σε νέα αναβολή της επερώτησης για τη Σ. Αραβία

Μήνυμα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί δεύτερη αναβολή της επερώτησής της για την πώληση του αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία απέστειλε η ΝΔ, μετά την επιστολή του πρωθυπουργού προς τον κ. Βούτση. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι επιθυμεί να αναβληθεί η συζήτηση γιατί θέλει να παραστεί, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό την Πέμπτη, καθώς θα απουσιάζει στο Παρίσι για να παραλάβει το βραβείο πολιτικού σθένους. 

«Ο πανικός που έχει καταβάλει τον κ. Καμμένο, φαίνεται να μεταδίδεται και στον κ. Τσίπρα που παραδόξως παραμένει σιωπηλός επί 17 ημέρες για το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο συναρχηγός του» τονίζει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο πλαίσιο αυτό, διαμηνύει ότι δεν δέχεται δεύτερη αναβολή της επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή και ζητεί από τον κ. Βούτση να πράξει το καθήκον του, σεβόμενος απολύτως την κοινοβουλευτική διαδικασία. «Άλλωστε η αυριανή συζήτηση δεν είναι σε επίπεδο Αρχηγών» διευκρινίζει η Πειραιώς.

«Αν επιθυμεί ο κ. Τσίπρας να υπερασπιστεί τον συναρχηγό του ας προγραμματίσει εκείνος μια νέα συζήτηση στην Βουλή όποτε το επιθυμεί. Άλλωστε στο θέμα δεν θα εξαντληθεί αύριο…» καταλήγει με νόημα η ΝΔ.

"Γιατί σιωπά η κυβέρνηση για τον Καμμένο;" 

Η σιωπή της κυβέρνησης όσον αφορά την πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, αλλά και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εγείρει ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν επισήμανε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας. Ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι τόσο η υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, όσο και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καταδεικνύoυν τη συνέχεια μιας συμπεριφοράς, και δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση.

Με αφορμή και ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η ηγεσία του ΥΕΘΑ πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής 300 βόμβες για πώληση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εμφανίζεται τελικά να πουλά 1.000 βόμβες και να μην έχει περάσει (το θέμα) από την Επιτροπή, και ετεροχρονισμένα, έπειτα από δύο χρόνια, φέρεται να περνάει το θέμα από το ΚΥΣΕΑ.

«Τριακόσιες βόμβες ενέκρινε το ελληνικό κοινοβούλιο και πέρασε από την επιτροπή, 1.000 έφτασαν και επεστράφησαν τα χρήματα από τα ΗΑΕ με δωρεά… Κανονικά οι δωρεές γίνονται με αποδοχή του ΥΠΟΙΚ» σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Οι κ. υπουργοί και ο πρωθυπουργός που έβαλαν τις υπογραφές τους για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία στο ΚΥΣΕΑ μετά από την προβληματική και πονεμένη ιστορία των εξοπλιστικών στη χώρα μας μήπως θα έπρεπε να ξανακοιτάξουν τις υπογραφές τους; Ο κ. Τσακαλώτος έχει βάλει την υπογραφή του ή όχι; Συμφωνεί ή όχι; Ο κ. Τσίπρας ήταν πραγματικά ενήμερος ή όχι;» ήταν τα ερωτήματα του Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη χάσει 66 εκατ. ευρώ, για μια συμφωνία με το Ριάντ που δεν μπορούσε παρά να είναι διακρατική και όχι με μεσάζοντα. «Τα χρήματα αυτά χάθηκαν με την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου ή όχι; Η κυβέρνηση να αρχίσει να ψάχνεται τι υπογραφές έχει βάλει. Κανείς δεν μπορεί να προφασιστεί ότι δεν γνώριζε...» παρατήρησε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ.

"Η Σαουδάραβες δεν ήθελαν μεσάζοντα και χάλασε η συμφωνία" 


Μεσάζοντα που έπρεπε «σώνει και καλά» να βγάλει χρήματα από μία διακρατική συμφωνία με το Ριάντ, χαρακτήρισε από πλευράς του τον Έλληνα επιχειρηματία Βασίλειο Παπαδόπουλο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα και την αλληλογραφία, η Σαουδική Αραβία απαιτούσε η συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού να γίνει χωρίς μεσάζοντες σε επίπεδο κυβερνήσεων, καθώς δεν αναγνώριζε στον Παπαδόπουλο το «δικαίωμα υπογραφής» στη συγκεκριμένη συμφωνία.

Πηγή: skai.gr