Τσίπρας: Πλεόνασμα δεν φτιάχνεται με τερτίπια

Με δριμύτητα επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία υπερασπιζόμενος την Περιφερειάρχη Αττικής ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση με μεγάλη ευκολία επιρρίπτει ευθύνες στην Περιφερειάρχη για «αμαρτίες» περασμένων δεκαετιών.

Πρωτοφανής η καταστροφή – Στεκόμαστε δίπλα στους πληγέντες

Αναφερόμενος στην καταστροφή που συντελέστηκε στη Δυτική Αττική ο κ. Τσίπρας τόνισε:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για μία πρωτοφανή καταστροφή η οποία προκλήθηκε από ένα εξαιρετικά ακραίο καιρικό φαινόμενο. Ωστόσο αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο όσο ακραίο κι αν είναι ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις εγκληματικές και ασυγχώρητες πρακτικές δεκαετιών στο κομμάτι της δόμησης. Όταν για δεκαετίες εγκληματείς απέναντι στη φύση έρχεται η ώρα που η φύση εκδικείται και το τίμημα είναι πολύ βαρύ. Η δέσμευσή μας να σταθούμε άμεσα στο πλάι των ανθρώπων που επλήγησαν αποτελεί πέρα από προτεραιότητα και χρέος.

Το πιο κρίσιμο είναι να σχεδιάσουμε τα απαραίτητα έργα για να ενισχύσουμε την αντιπλημμυρική προστασία όχι μόνο στις περιοχές που επλήγησαν σε όλη τη χώρα. Βεβαίως πιστεύω πως αυτό αποτελεί θέμα πολιτικής βούλησης. Τα απαραίτητα αυτά έργα δεν είναι έργα βιτρίνας για τα οποία οι δήμαρχοι θα κόβουν κορδέλες λίγο πριν τις εκλογές».

«Άχαρη και άθλια πρακτική η εξαγωγή πολιτική υπεραξίας από τον πόνο»

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με τη διαχείριση της καταστροφής στη Δυτική Αττική σημειώνοντας: «Είναι άχαρο και άθλιο πάνω στο πόνο και στην καταστροφή να προσπαθούν ορισμένοι να εξάγουν πολιτική υπεραξία. Για ακόμη μία φορά όσοι πήραν το λόγο κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έδειξαν καμία φειδώ. Άκουσα από τον κ. Μητσοτάκη από τη μία να μιλά για διαχρονικά εγκλήματα και μετά από ορισμένες ώρες ο ίδιος βρήκε αφορμή να επιτεθεί στην κυβέρνηση και στην περιφερειάρχη. Ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε για ακόμη μία φορά ακραίες φωνές από το εσωτερικό του κόμματος και των μέσων ενημέρωσης. Άκουσα από τα κόμματα που είχαν τη διακυβέρνηση της χώρα τόσα χρόνια να παριστάνουν τους τιμητές. Τόσα χρόνια που ήσασταν όταν τα ρέματα μπαζώνονταν, που η Αττική χτιζόταν άναρχα; Καλό θα ήταν τουλάχιστον κάποιοι να σταματήσουν να προκαλούν και να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που χάθηκαν. Σε λιγότερο από δυόμιση χρόνια έχουμε εντάξει αντιπλημμυρικά έργα 250 εκατ ευρώ. Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει όλα τα αιτήματα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας χωρίς να ξεχωρίζει τους φιλικά προκείμενους στην κυβέρνηση. Εκτός από τους εθνικούς πόρους και το νέο ΕΣΠΑ αυτή τη στιγμή υλοποιούνται έργα από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 172 εκατ. Ευρώ όταν την επταετία 2007-2014 υλοποιήθηκαν έργα 160 εκατ. Ευρώ».

Πλήρης στήριξη σε Δούρου

Απόλυτα στήριξε την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου ο Πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε: «Άκουσα την ευκολία με την οποία επιρρίπτετε ευθύνες στην Περιφερειάρχη επειδή είχε την ατυχία να εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι εδώ για να υπερασπιστώ την Περιφέρεια αλλά τον Σεπτέμβριο του 14 είχε 100 εκατ. Ευρώ αντιπλημμυρικά ενώ σήμερα υπάρχουν 152 έργα συνολικού προϋπολογισμού 485 εκατ. Ευρώ. Στη δυτική αττική 12 έργα σήμερα 20. Βεβαίως αναφέρομαι σε μία λογική η οποία ήθελε να εντάσσει στα ΠΕΠ προγράμματα βιτρίνας. Το 2014 η μεγάλη πλειοψηφία των ενταγμένων έργων αφορούσε έργα βιτρίνας στο κέντρο της Αθήνας. Σε κάθε φυσική καταστροφή, σε κάθε ατύχημα σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης ζητά την παραίτηση και ενός υπουργού. Αναρωτιόμουν όταν συνέβη η μεγάλη καταστροφή πως και δεν ζήτησε την παραίτηση υπουργού. Σήμερα ζήτησε λοιπόν την παραίτηση της Περιφερειάρχη. Κατά την εκτίμησή μου αυτή η τακτική να καταπιάνεστε διαρκώς από φυσικές καταστροφές και θεομηνίες νομίζω ότι τελικά είναι κάτι το οποίο η πλειοψηφία των πολιτών δεν θα εκτιμήσει θετικά. Έχουμε μία αντιπολίτευση που μέχρι χθες έκανε αντιπολίτευση της πυρκαγιάς σήμερα κάνει της πλημμύρας. Είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε μπροστά προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της οικονομίας αλλά και της προσπάθειας να μείνουν πίσω οι παθογένειες του παρελθόντος. Σχεδιάζουμε επενδύσεις σε βάθος πενταετίας 1 δις ευρώ για συγκεκριμένα έργα. Συνομίλησα με τον κ. Γιούνκερ μετά το συμβάν για να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει στήριξη και αρωγή από την Ευρώπη σε αυτή την προσπάθεια. Έχει καμία λογική η επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Βέμπερ; Τον άνθρωπο που ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της πιο σκληρής λιτότητας και της καταστροφής της χώρας. Χρειάζονται βαθιές τομές και σχεδιασμός για την άντληση των απαραίτητων κονδυλίων για να μην ζήσουμε ποτέ ξανά ανάλογη καταστροφή».

Αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «σήμερα βρισκόμαστε σε μία περίοδο που η οικονομία ανακάμπτει και υπάρχει η δυνατότητα. Είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς προσπάθειας και θυσιών. Σήμερα η χώρα ανακάμπτει το σύνολο των δεικτών είναι θετικό, η ανεργία πέφτει. Η χώρα ανέκτησε πρόσβαση στις αγορές με ευνοϊκούς όρους από την έξοδο πυροτέχνημα του 2014 ενώ την στιγμή που μιλάμε γίνεται ανταλλαγή ομολόγων προκειμένου να γίνει ελκυστικό το ελληνικό χρέος για τους επενδυτές. Προχωράμε με σχέδιο και προσεχτικά βήματα και όχι επικοινωνιακές πιρουέτες κακόγουστων success stories.

Η χώρα βαδίζει με σταθερό βήμα προς την έξοδο από τα μνημόνια και τον Αύγουστο του 2018 θα είμαστε σε θέση να δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας. Τόσο πέρυσι όσο και φέτος η απόδοση προς τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη της υπεραπόδοσης δείχνει έμπρακτα την κατεύθυνση και τις στρατηγικές μας στοχεύσεις. Αθροιστικά σε δύο χρόνια ένα ποσό που ξεπερνά τα 2 δις. Δεν θα το έλεγε κανείς ψίχουλα ή φιλοδώρημα όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Το κοινωνικό μέρισμα είναι πράξη δικαιοσύνης. Ενώ περίπου 3,5 εκατ. Συμπολίτες μας χάρηκαν με την είδηση του μερίσματος, υπάρχουν κάποιοι που έχουν στεναχωρηθεί με την πρόοδο της οικονομίας και την στήριξη των αδυνάτων. Φέτος κάποιοι πάλι έβαλαν πλερέζες και έκαναν ταξίδια στο εξωτερικό ενώ επίσης καταψηφίσατε. Φέτος η αλήθεια είναι πως είστε λίγο πιο προσεκτικοί. Σας διέψευσαν οι θεσμοί ακλουθήσατε τη στρατηγική αποδόμησης. Ψηφίζετε μεν αλλά μας λέτε πως η υπεραπόδοση δεν είναι αποτέλεσμα της οικονομίας είναι αποτέλεσμα φοροεπιδρομής.

Από το 2010 έως το 2015 επιβάλλατε 30 δις φόρους και σήμερα δικαιολογείτε όσους έβγαλαν τα χρήματά τους εκτός χώρας με offshore. Μιλάτε εσείς για υψηλή φορολογία, εσείς που φέρατε τον ΕΝΦΙΑ και όλο αυτό το οικοδόμημα φόρων. Γιατί δεν καταφέρατε με τόσους φόρους δεν είχατε ανάπτυξη αλλά μόνο ύφεση; Είχατε ύφεση 7% είχατε συμφωνίες για πλεονάσματα 4 και 4,5% και αυξήσατε τα μεγέθη των ανέργων σε δυσθεώρητα επίπεδα. Υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα.

Είναι αποτέλεσμα της υπερφολόγησης η υπεραπόδοση της οικονομίας; Έχουμε μία τριετία δημοσιονομικής προσαρμογής ηπιότερης που αποδίδει εξαιτίας της αύξησης της απασχόλησης με την ανεργία στο 20% από 26,5%, εξαιτίας της εξισορρόπησης του ασφαλιστικού συστήματος και της πάταξης της φοροδιαφυγής. Ας μην ξεχνιόμαστε το 3,5% στα πλεονάσματα είναι υψηλό αλλά οι δικές συμφωνίες ήταν στο 4,5%. Που θα έμενε χώρος για υπεραπόδοση με τις δικές σας πολιτικές;

Πλεόνασμα δεν φτιάχνεται με τερτίπια. Αυτές οι πρακτικές έχουν τελειώσει. Μαθαίνω πως στέλνετε συμβούλους στο εξωτερικό για να δυσφημήσετε την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά δεν θα τα καταφέρετε και το μεγαλύτερο δυστύχημα είναι πως καταντάτε γραφικοί. Μία χώρα που καταφέρνει να έχουν πλεόνασμα χρεοκοπημένα ταμεία, μία χώρα που καταφέρνει να έχει επιτυχίες στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Εσείς θεωρείτε πως η φοροδιαφυγή είναι και νόμιμη και ηθική. Για αυτό εμείς επιτυγχάνουμε εκεί που εσείς αποτύχατε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει πως θα μείωνε τους φόρους. Είναι γνωστή σε όλους μας η εξίσωση και ο αλγόριθμος των προγραμμάτων που έχει αναλάβει η χώρα και όσα λέει η αντιπολίτευση δεν βγαίνει. Το εάν εμείς συγκρουστήκαμε με όλους εσείς λέγατε υπογράψτε πηγαίνοντας τη χώρα στα βράχια. Βγαίνετε να αμφισβητήσετε το σημερινό πρόγραμμα; Όσο δεν το λέτε πείτε μας που θα βρείτε τη δυνατότητα να μειώσετε φόρους. Αν ποτέ το επιχειρούσατε θα το μόνο που θα κάνατε είναι να κυνηγήσετε μισθούς, συντάξεις και γενικά τις ανελαστικές δαπάνες. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά και πιστεύω πως αυτό το βήμα εκτιμάται από τον ελληνικό λαό και αναγνωρίζουν πως αυτή η κυβέρνηση πάλεψε και παλεύει για να στηρίξει κυρίως αυτούς».
Πηγή: skai.gr