Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το κράτος για εγκληματικές παραλείψεις

Βολές κατά του κεντρικού κράτους για εγκληματικές παραλείψεις στις φονικές πλημμύρες εξαπολύει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, κάνοντας παράλληλα λόγο για ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Δυστυχώς, οι προτάσεις και οι προτεραιότητες της Πολιτικής Οικολογίας γράφονται κατά κανόνα ‘στα παλαιά ή καινούργια υποδήματα’ των "αρμοδίων" που κυριαρχούν στο κοινωνικό-οικονομικό- πολιτικό σύστημα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισκέπτεται τη Μάνδρα. 

Όπως αναφέρει σε συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ, «οι καταστροφές στην περιοχή της Μάνδρας είναι ‘’βιβλικές’’. Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς από κοντά είναι αυτές μιας βομβαρδισμένης πόλης, η οποία μέσα σε λίγες ώρες άλλαξε μορφή. Οι καμπάνες κτυπούν πένθιμα για τους νεκρούς και οι κάτοικοι αυτής της μικρής κοινωνίας προσπαθούν να περισώσουν κάτι από τα υπάρχοντα τους».

Όπως εξηγεί, το νερό που πλημμύρισε την Μάνδρα προήλθε από δύο μπαζωμένα ρέματα. Το νότιο τμήμα του κεντρικού δρόμου που περικλείει το κέντρο της πόλης, η οδός "Βαγγέλη Κοροπούλη», που δέχτηκε τις μεγάλες ποσότητες νερού, έχει κατασκευαστεί πάνω στην κοίτη του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης, το οποίο τώρα είναι σκεπασμένο, αφού αντικαταστάθηκε από μικρό σχετικά κυκλικό αγωγό, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων δεν λειτουργεί καν.

Στην κοίτη του δεύτερου ρέματος, Σούρες, που είναι πλήρως μπαζωμένο, βρίσκεται το εργοτάξιο και μηχανοστάσιο του Δήμου, ενώ σε άλλα σημεία μπαζώθηκε για να εξυπηρετεί επαγγελματικά κτήρια.

«Τα δύο ρέματα με την καταρρακτώδη βροχή μετατράπηκαν σε ένα ορμητικό ποτάμι, ενώθηκαν και χύθηκαν μέσα στην πόλη» τονίζει ο κ. Δημαράς.

Σύμφωνα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη από τη μία και οι εγκληματικές παραλείψεις του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης οδήγησαν στην καταστροφή».

«Οι τόνοι λάσπης που σκέπασαν την πόλη της Μάνδρας μαρτυρούν την ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και έλλειψη μέτρων προστασίας και αναδάσωσης του όρους "Πατέρα" μετά τις πυρκαγιές» προσθέτει.

Ο κ. Δημαράς σημειώνει ακόμα ότι η αντίδραση της πολιτείας θα πρέπει να είναι άμεση όπως και η χρηματική αποζημίωση των πληγέντων κατοίκων. Όταν λέμε άμεση εννοούμε σήμερα, χωρίς καμιά γραφειοκρατική καθυστέρηση, οι άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα.

«Δυστυχώς, το αδρανές και αντιδραστικό κατεστημένο είναι πολύ ισχυρό στους μηχανισμούς και στα μυαλά πολλών από αυτούς που ασκούν διοίκηση» δηλώνει.
Πηγή: skai.gr