Βέμπερ: Η Αθήνα να προχωρήσει άμεσα σε καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών

Την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες προκειμένου να «ξεκλειδώσει» το Ταμείο Αλληλεγγύης επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος επικοινώνησε νωρίτερα με τον πρόεδρο της ΝΔ.  

«Το κόστος της καταστροφής από τις πλημμύρες στην Αθήνα είναι τεράστιο. Χάθηκαν άνθρωποι, καταστράφηκαν σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι ανεκτίμητες και αναντικατάστατες και εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τα θύματα και τους συγγενείς τους. Τώρα αρχίζει το έργο της καταγραφής και της αποτίμησης των ζημιών» τονίζει ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU). 
 
«Η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος» τονίζει ο γερμανός πολιτικός. Ήδη από την πρώτη στιγμή η Νέα Δημοκρατία, σημειώνει, ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ευρωβουλευτές της ηγήθηκαν της προσπάθειας και ανέλαβαν πρωτοβουλίες έχοντας ως στόχο την άμεση συμπαράσταση των θυμάτων. «Ενημέρωσαν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ζήτησαν την έκτακτη ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης, όπως επίσης και έκτακτη συζήτηση για το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή  Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» προσθέτει. 
 
Στο πλαίσιο αυτό, o Mάνφρεντ Βέμπερ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει όσο πιο σύντομα γίνεται στην καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης. «Από την πλευρά μου θα συνδράμω και θα στηρίξω όλες τις προσπάθειες ανακούφισης των πολιτών, μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση» καταλήγει στο μήνυμά του. 

Στο μεταξύ, σε επαφές με αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς βρίσκονται σε τεχνικό επίπεδο οι ελληνικές αρχές διερευνώντας τρόπους για ενίσχυση για τις περιοχές που έχουν πληγεί τρία εικοσιτετράωρα μετά το ξέσπασμα της θεομηνίας που κόστισε 16 ανθρώπινες ζωές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το Γκέτεμποργκ όπου βρίσκεται, άφησε αιχμές για την γραφειοκρατία στην Ευρώπη και, όπως είπε, «άρα πρέπει πρώτα από όλα να βοηθήσουμε τους πολίτες με τις δικές μας δυνάμεις».
Πηγή: skai.gr