Για στοχοποίηση του πρόξενου στο Ριάντ κατηγορούν τον Καμμένο οι διπλωματικοί υπάλληλοι

Για στοχοποίηση του Έλληνα προξένου στον Ριάντ κατηγορεί τον Πάνο Καμμένο η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, με αφορμή τα απαξιωτικά σχόλια του υπουργού Άμυνας σχετικά με τον Ηλία Κλουβάτο, ο οποίος «μετέδωσε ως όφειλε» πληροφορίες για την αμφιλεγόμενη πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Εν τω μεταξύ, νέες αιχμές κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά άφησε, με δήλωσή του, ο αρμόδιος τομέάρχης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας πως ο ΥΠΕΞ «έχει τη θεσμική και πολιτική υποχρέωση να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για την σκοτεινή υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία».

Ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι «είναι απορίας άξιον» γιατί ο κ. Κοτζιάς δεν έχει αποδοκιμάσει τις δηλώσεις Καμμένου κατά του προξένου και επαναλαμβάνει την καταγγελία του ότι ο ΥΠΕΞ «ακύρωσε τιμωρητικά» τη μετάθεση του προξένου στο Λονδίνο, μολονότι είχε αποφασιστεί από το καλοκαίρι.

Όλα ξεκίνησαν από την διακρατική συμφωνία για πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία (οβίδες πυροβολικού), ύψους 66 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία παρέστη και ο επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος, Έλληνας κάτοκος αραβικής χώρας.

Με νέο της δημοσίευμα η εφημερίδα «Τα Νέα» αποκάλυψε έγγραφο με ημερομηνία 12 Ιουνίου, σύμφωνα με το οποίο ο πρόξενος της Ελλάδος στο Ριάντ ξεκαθάριζε πως οι Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα κ. Παπαδόπουλου.



Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε από την πλευρά του πως ο Βασίλης Παπαδόπουλος εκτελεί χρέη εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας για την Ελλάδα.

Το επίμαχο έγγραφου του προξένου Ηλία Κλουβάτου, είχε παραλήπτη ταξίαρχο της γενικής διεύθυνσης Εξοπλισμών, τον οποίο ο Π. Καμμένος φέρεται να απείλησε με σύλληψη και στη συνέχεια να απέλυσε.

Στο έγγραφο αναφέρεται Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται μεταξύ Κυβερνήσεων

Μιλώντας την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ ο υπουργός
Άμυνας Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «τα Νέα» ψευδές και έριξε ευθύνες στον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

«Ο πρόξενος αυτός, θα καλέσω τους τηλεθεατές να μπουν στο σάιτ του, λέγεται Ηλίας Κλουβάτος, φωτογραφίζεται με σπαθιά και καμήλες στην έρημο, έχει διάφορα ο κ. Κλουβάτος» είπε ο κ. Καμμένος, μιλώντας στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ».

Ο ίδιος υπερασπίστηκε τον επιχειρηματία Βασίλειο Παπαδόπουλο που εμφανίζεται σαν ο αντιπρόσωπος του βασιλείου των Σαούντ για την αγοραπωλησία του αμυντικού υλικού με το ελληνικό κράτος.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος κατήγγειλε πως η κυβέρνηση «έκοψε» τη μετάθεση του κ. Κλουβάτου για το Λονδίνο την περασμένη Παρασκευή. 

«Οι δηλώσεις του κ. ΥΕΘΑ περιείχαν ασαφείς και ατεκμηρίωτους υπαινιγμούς για την ιδιωτική ζωή τού εν λόγω διπλωματικού υπαλλήλου που θίγουν την προσωπική του τιμή και την επαγγελματική του υπόληψη, παρατηρεί η Ένωση. Θέλουμε να πιστεύουμε πως ζούμε σε μία πολιτισμένη κοινωνία και σε ένα Κράτος Δικαίου όπου, ανεξαρτήτως του αξιώματός του, ουδείς έχει το δικαίωμα να προσβάλει την αξιοπρέπεια των πολιτών, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι επιτελούν ευσυνείδητα το καθήκον τους σε δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες», σημειώνει η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων. 
Πηγή: skai.gr