Κλείσιμο

Μαξίμου σε Lamda: Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις – Υπηρεσίες εκφράζουν «απόψεις»

Στη διαβεβαίωση ότι η Ελληνική Πολιτεία θα τηρήσει όλες οι συμβατικές δεσμεύσεις της ως προς την επένδυση του Ελληνικού προχώρησαν κυβερνητικοί κύκλοι στον απόηχο της σκληρής ανακοίνωσης της Lamda Development που προειδοποίησε ευθέως ότι η μεγάλη επένδυση δεν είναι δυνατό να ευοδωθεί με τα αλλεπάλληλα προσκόμματα που τίθενται. «Αυτονόητη προϋπόθεση είναι η τήρηση από τον επενδυτή των δικών του δεσμεύσεων» τονίζουν.

Στη σκιά και της κήρυξης περίπου 300 στρεμμάτων ως χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από το υπουργείο Πολιτισμού, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επενδυτή, η κυβέρνηση κάνει λόγο απλώς για «απόψεις και γνωμοδοτήσεις». «Ο επενδυτής γνωρίζει απολύτως, ότι βρισκόμαστε στο στάδιο έγκρισης του ΣΟΑ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Σε αυτό το στάδιο οι επιμέρους υπηρεσίες του κράτους εκφράζουν απόψεις και γνωμοδοτήσεις, οι οποίες θα συνεκτιμηθούν συνολικά στο προς έκδοση προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο 4062/2012» αναφέρεται χαρακτηριστικά από τις κυβερνητικές πηγές.

«Κατά την διαδικασία αυτή απαιτείται η συνεργασία των μερών, ώστε να εξειδικευτούν οι επιμέρους παράμετροι και να οδηγηθούμε σε μία σύννομη χωροθέτηση, η οποία θα τύχει και της έγκρισης του ΣτΕ» προσθέτει το Μαξίμου.

Καλούμε λοιπόν τον επενδυτή, καταλήγουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, σε καλόπιστη συνεργασία, που όπως έχει αποδειχθεί είναι η μόνη μέθοδος για την επίλυση όλων των προβλημάτων.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επενδύσεις του Ελληνικού και των Σκουριών κρούει το πρακτορείο Bloomberg, με το ειδησεογραφικό πρακτορείο να υπογραμμίζει ότι η γραφειοκρατία και τα νομικά εμπόδια έχουν αρχίσει να εγείρουν ερωτήματα για την δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύσει τις επενδύσεις που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη για να ανακάμψει οικονομικά.

Από την πλευρά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται και στην περίπτωση της Eldorado Gold, η οποία ανακοίνωσε ότι παγώνει όλες τις επενδύσεις τις στις Σκουριές, επειδή εκκρεμεί ακόμα η χορήγηση αδειών κατασκευής και λειτουργίας από το αρμόδιο υπουργείο, με αποτέλεσμα να επίκεινται τώρα απολύσεις. Την ίδια στιγμή υπάρχουν ερωτήματα και για την φιλόδοξη επένδυση του Ελληνικού, τονίζει, κάνοντας λόγο για δύο επενδύσεις συνολικού ύψους 11 δισεκ. ευρώ που έχουν παγώσει. 

Οι ανατροπές στις μεγάλες επενδύσεις στο Ελληνικό και στις Σκουριές αποδεικνύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αλλάξει, και ούτε θέλουν ούτε μπορούν να υποστηρίξουν επενδύσεις στη χώρα, ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία.
Πηγή: skai.gr