Η Ισπανία ευχαριστεί για τις ανακοινώσεις της Αθήνας περί ενότητας της Ιβηρικής

Αποκλιμακώνεται η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας που είχε ξεσπάσει με αφορμή τις καταγγελίες του ισπανού πρεσβευτή για την στάση της Αθήνας έναντι του δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας.

Ο ισπανός πρεσβευτής Ενρίκε Βιγκέρα, που το Σάββατο φέρεται να είχε κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν καταδίκασε το δημοψήφισμα στην Καταλονία, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, διευκρίνισε ότι αυτή η ερμηνεία των δηλώσεών του «ουδόλως αντιστοιχεί στην πραγματικότητα».

Σε ανακοίνωσή της, η ισπανική πρεσβεία εξέφρασε τις ευχαριστίες της για τις δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε η Αθήνα το Σαββατοκύριακο υπέρ της ενότητας της ιβηρικής χώρας, και τονίζει πως «θα προσπαθήσει σε υπέρτατο βαθμό να εμβαθύνει την εξαιρετική αυτή σχέση» που ενώνει τις δύο χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως η Αθήνα «στηρίζει απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της Ισπανίας» κι ότι μονομερείς ενέργειες όπως το δημοψήφισμα «δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές». Εφάμιλλη ανακοίνωση είχε εκδώσει την επόμενη μέρα το ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΞ, ο πρέσβης Βιγκέρα προσήλθε τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών, από το οποίο είχε κληθεί προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις, και φέρεται να εμφανίστηκε απολογητικός. Επέρριψε τις ευθύνες στον δημοσιογράφο που του πήρε συνέντευξη, υποστηρίζοντας ότι δεν απέδωσε ορθά τις δηλώσεις του.

Κατά τις ίδιες πηγές, χθες ο ισπανός υφυπουργός Εξωτερικών δέχτηκε τον έλληνα πρεσβευτή και φέρεται να του είπε ότι η συμπεριφορά του κ. Βιγκέρα ήταν «εντελώς εκτός γραμμής» και «δεν προσιδιάζει σε πρέσβη κύρους του επιπέδου του».

Το υπουργείο εξωτερικών είχε κατηγορήσει τον κ. Βιγκέρα ότι συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται «σε συντονισμό» με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς φέρεται να είχε πει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε πλήρως την Μαδρίτη, και τον κατηγόρησε για «απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας».

«Δεν επιθυμούμε να διαταραχθούν οι σχέσεις μας. Ελπίζουμε αυτό το μεμονωμένο περιστατικό να μην προκαλέσει βλάβη στις πολύ καλές σχέσεις μας με την Ελλάδα», είπε, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΞ, ο ισπανός υφυπουργός κατά τη συνομιλία με τον έλληνα πρέσβη.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης