Κλείσιμο

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την επέτειο του «ΌΧΙ»

«Τιμούμε σήμερα το έπος του '40. Όλους εκείνους, που ανάμεσα στην Ελλάδα και τη ζωή τους διάλεξαν την Ελλάδα. Και απέδειξαν στα βουνά της Αλβανίας, στις πόλεις και στα χωριά της πατρίδας, τι σημαίνει να γνωρίζεις την ελευθερία από την κόψη του σπαθιού την τρομερή» αναφέρει στο μήνυμα του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και συνεχίζει:

«Με τη μάχη του κατά του φασισμού και του ναζισμού και με την έφοδο της Εθνικής μας Αντίστασης στον ουρανό, ο ελληνικός λαός απέδειξε την αγάπη του για την ελευθερία.

Τον διαχρονικό πόθο του να ζει με αξιοπρέπεια και να καθορίζει ο ίδιος τα του οίκου του.

Τίποτε δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε. Καμιά θυσία δεν πήγε χαμένη.

Σήμερα η χώρα, μετά από μια περίοδο σκότους, κρίσης και επιτροπείας, μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το αύριο. Ο λαός μας απέδειξε στα δύσκολα τελευταία χρόνια ότι έχει και το κουράγιο, και τις δυνατότητες, και το ιστορικό φορτίο, για να στέκεται όρθιος στις φουρτούνες.

Δεν ελπίζουμε απλώς σε ένα καλύτερο αύριο. Το χτίζουμε βήμα-βήμα, με όρους ελευθερίας, αλληλεγγύης, Δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης. Βέβαιοι ότι, όπως τότε, έτσι και τώρα, τίποτε δεν πρόκειται να μας χαριστεί. Το αύριο είναι στα δικά μας χέρια. Και δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι σήμερα, είναι μια ημέρα μνήμης, συγκίνησης και περηφάνιας για όλους τους Έλληνες. Η 28η Οκτωβρίου υπογραμμίζει την ενότητα του Έθνους μας. Την πίστη του στην ελευθερία και την αποστροφή του σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού», τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η σκέψη όλων μας είναι σήμερα στη Γενιά του '40. Τη γενιά των πατεράδων και των παππούδων μας, από τους οποίους ελάχιστοι είναι ακόμα στη ζωή. Μια γενιά προκομμένη, που κατάφερε μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου να χτίσει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Έχουν το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας. Και τη διαβεβαίωσή μας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το σπουδαίο ταξίδι της στην ιστορία, ξεπερνώντας τα σημερινά της προβλήματα», συνεχίζει ο πρόεδρος της ΝΔ και προσθέτει: «Η Ελλάδα θα ξαναγίνει ισχυρή και υπερήφανη. Με αποφασιστικό λόγο και ρόλο για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και τον κόσμο. Με ευημερία, ασφάλεια, και δικαιώματα για όλους τους Έλληνες. Αυτός είναι ο πατριωτισμός της δικής μας γενιάς. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες»

Ένα απόσπασμα από το ημερολόγιό του Γιώργου Θεοτοκά επέλεξε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, για να στείλει το δικό του μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ολόκληρο το μήνυμα του Στ. Θεοδωράκη:

«Είχα πολλά, πάρα πολλά χρόνια να δω τέτοιον ενθουσιασμό στην Αθήνα. Αισθάνεται κανείς ένα πάθος μες στον αέρα, ένα φανατισμό, μια λεβεντιά. Ξύπνησε το ελληνικό φιλότιμο, είναι κάτι ωραίο. Και μια τέλεια εθνική ενότητα.Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που αισθάνουμαι τέτοιαν ομόνοια να βασιλεύει στον τόπο».

Αυτό έγραψε στο ημερολόγιό του το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ο Γιώργος Θεοτοκάς. Εμείς, οι ευλογημένες γενιές που δεν γνώρισαν πόλεμο και ξένη κατοχή, πρέπει να πάμε τον τόπο ένα βήμα παρακάτω. Με λεβεντιά, με φιλότιμο, με ενότητα. Το χρωστάμε σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν στον πόλεμο του '40 και στην Αντίσταση. Το χρωστάμε όμως κυρίως σε εμάς τους ίδιους και στα παιδιά μας.
Πηγή: skai.gr