Κλείσιμο

Για τα F-16 θα απαντήσει ο Τσίπρας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού»

Για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας θα απαντήσει την Παρασκευή, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» (9:30π.μ), ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει, μεταξύ άλλων, και για τον χρόνο που θα υποβάλει το πρόγραμμα αναβάθμισης προς έγκριση στην Βουλή, το κόστος του, τον τρόπο της πραγματοποίησής του και τα ανταλλάγματα προς όφελος της οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

Ο κ. Θεοδωράκης ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να πληροφορήσει τη Βουλή, αν θα συζητηθεί το ενδεχόμενο παραχώρησης αεροσκαφών F-35 ως αντισταθμιστικό αντάλλαγμα για την «σε βάθος χρόνου» παραχώρηση των ελληνικών διευκολύνσεων στη Σούδα.

Χθες πάντως, ο Πάνος Καμμένος έλεγε πως δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά «όπως παλιά» για την σχεδιαζόμενη αναβάθμιση.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει η αναβάθμιση να γίνει από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και να αγοραστούν υλικά από ελληνικές εταιρείες.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει την αναβάθμιση θα γίνει από την Ουάσιγκτον και υποστήριξε ότι πέραν της βιομηχανίας Λόκχιντ Μάρτιν – η οποία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την ΕΑΒ – έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Μπόινγκ.

Ο κ. Καμμένος αποκάλυψε ακόμα η Αθήνα έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ τιμές και για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, πέραν της αναβάθμισης των F-16.

Η επίσημη απάντηση της Ουάσιγκτον στα ελληνικά αιτήματα θα σταλούν στις 3 Νοέμβριου και αμέσως θα συγκληθεί κεκλεισμένων των θυρών η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής για να λάβει αποφάσεις.

Ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε πάντως ότι η αναβάθμιση των αεροσκαφών δεν θα υπερβεί τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή περίπου 100 εκατομμύρια το χρόνο, καθώς δεν υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες στη χώρα.

Πηγή: skai.gr