Σπίρτζης: Συμβάλουμε στη δημιουργία εθνικού στρατηγικού σχεδίου σε κάθε περιοχή

Στην ατζέντα των διαδοχικών συναντήσεων που είχε από το απόγευμα της Κυριακής, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με φορείς και πολίτες στην Ηγουμενίτσα, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Ηπείρου, ήταν τα έργα υποδομής στη Θεσπρωτία.

«Δεν ήρθαμε για εξαγγελίες, αλλά για να συζητήσουμε με την τοπική κοινωνία και του οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τις ανάγκες της περιοχής και αυτά που θα λέμε, θα γίνονται», τόνισε μετά το τέλος των συναντήσεων ο υπουργός.

Ο κ. Σπίρτζης είπε ότι άκουσε τις ελλείψεις της περιοχής σε υποδομές και την ιεράρχηση τους από τους πολίτες και τους φορείς.

«Δεν κάνουμε εξαγγελίες έργων, αλλά συμβάλουμε στη δημιουργία ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου σε κάθε περιοχή, για την τόνωση των παραγωγικών δυνάμεων, ώστε να αποκτήσει η χώρα ένα σοβαρό εθνικό ιεραρχημένο στρατηγικό σχέδιο, ώστε τις μέρες μετά την κρίση, να σταθούμε στα δικά μας πόδια σαν κοινωνία», είπε ο υπουργός. 

Σημείωσε πως είναι δέσμευση της κυβέρνησης να ολοκληρωθούν οι κάθετοι άξονες. Όπως είπε, η μελέτη του δρόμου από την Ηγουμενίτσα μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα πρέπει να ολοκληρωθεί και σε περίπτωση που δεν χρηματοδοτηθεί στο σύνολο της από το διασυνοριακό πρόγραμμα στο οποίο έχει ενταχθεί, αυτό θα γίνει από άλλα εργαλεία που έχει το υπουργείο. 

Πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με δημάρχους και την αντιπεριφέρεια, θα αποφασιστούν τα σημεία του οδικού δικτύου, όπου πρέπει να γίνουν κόμβοι, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. 

Υπογράμμισε ότι θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν σε αντιπλημμυρικά έργα και αρδευτικά δίκτυα.

Ο Χρήστος Σπίρτζης επισκέφτηκε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και επιθεώρησε τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ανέφερε πως μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα ολοκληρωθεί μετά από 20 χρόνια η β' φάση του έργου στο λιμάνι της πόλης. 

Δεσμεύτηκε για την αδειοδότηση υδατοδρομίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το οποίο θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης του ποιοτικού τουρισμού, όπως επισήμανε.

Τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών συνόδεψε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. 

Όπως είπε, η γεωγραφική της παραλιακή θέση, το φυσικό τοπίο, το ανθρώπινο δυναμικό, η ιστορία και η παράδοση είναι τα φυσικά πλεονεκτήματα, πάνω στα οποία «πρέπει να στηριχθούμε και να επενδύσουμε με καινοτόμες ιδέες». 

Ωστόσο, τόνισε πως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι οι υποδομές και σημείωσε πως με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού και της Εγνατίας, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα εξυπηρετεί το 60% της κίνησης προς Ιταλία. «Η Ήπειρος βγήκε οριστικά από την απομόνωση», υπογράμμισε.

Πηγή: skai.gr