Κλείσιμο

Μητσοτάκης σε πρώην βουλευτές ΝΔ: Αποσύρετε τις προσφυγές, ή διαγράφεστε

Τελεσίγραφο Μητσοτάκη στους πρώην βουλευτές της ΝΔ που διεκδικούν αποζημιώσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ καλεί τους πρώην βουλευτές να αποσύρουν τις προσφυγές τους στη δικαιοσύνη, ειδάλλως θα διαγραφούν από το κόμμα.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως «βάσει του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά έγινε νόμος του κράτους από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο, επικαλούμενοι την "ανάγκη" εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου».

Στην ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει πως το κόμμα είχε αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη το 2008, αρνούμενη να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση. «Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου». 

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ καλεί όλους τους πρώην βουλευτές του κόμματος που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τις σχετικές αποζημιώσεις, να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους. Σε άλλη περίπτωση θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός κόμματος» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Να αποσύρουν τις προσφυγές καλεί τους βουλευτές του και το ΠΑΣΟΚ. «Είχαμε έγκαιρα ζητήσει να αποσυρθούν οι προσφυγές των πρώην βουλευτών. Το ζήτημα αυτό στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία. Γι’ αυτό καλούμε και πάλι όσους πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει, να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.

«Ντροπιαστική κίνηση σε συνθήκες κρίσης» χαρακτήρισε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ την προσφυγή των πρώτων 100 πρώην βουλευτών στον Άρειο Πάγο για την καταβολή αναδρομικών. Οι βουλευτές δικαιώθηκαν δικαστικά, με το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίζει την αναδρομική εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, από το 2009 και έπειτα. Οι προσφυγές πρώην βουλευτούν ή των οικογένειών τους, ξεπερνούν συνολικά τις 160.

Να μην πάρουν τα αναδρομικά ζήτησε από τους πρώην βουλευτές ο Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού μέσω Twitter, «οι πρώην βουλευτές να μην πάρουν τα αναδρομικά. Υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες. Η νέα γενιά δεν μπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, το ποσό που θα χρειαστεί για τα αναδρομικά ξεκινά από 15 εκατ. ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ,  αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές. 
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ