Κυβέρνηση κατά Φίλη - Βίτσας: Μείγμα άγνοιας oι δηλώσεις του

Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση, δια του Δημήτρη Βίτσα, στην κριτική του Νίκου Φίλη που αμφισβήτησε τη σκοπιμότητα του εκσυγχρονισμού των F-16. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ ως «μείγμα άγνοιας που δεν θα έπρεπε να υπάρχει» τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία αναβάθμισης των μαχητικών. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φίλης είχε πει ότι «δίνουμε 2,4 εκατ. δολάρια ως οροφή λέει για να πάρουμε ανταλλακτικά, την ίδια ώρα που δεν έχουμε ανταλλακτικά για τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά». «Με την αναβάθμιση των F-16 αλλάζει η ισορροπία; Να μας πουν οι ειδικοί… Μακάρι να τα βλέπαμε νωρίτερα αυτά, δεν τα κουβεντιάσαμε» δήλωσε δηκτικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.

«Εγώ έχω μια αντίθετη άποψη από τον Νίκο Φίλη, και έχοντας διαβάσει τη συνέντευξή του είναι ένα μείγμα άγνοιας που δεν θα έπρεπε να υπάρχει- με την έννοια ότι όλη η επιχειρηματολογία είναι αυτά που έγραφαν τις πρώτες ημέρες μια σειρά εφημερίδων που μετά άρχισαν να τα γυρίζουν - και δεύτερον μιας συζήτησης που είναι εύκολη» σχολίασε ο κ. Βίτσας.

Όσον αφορά στο κόστος της αναβάθμισης των F-16, ο κ. Βίτσας επέμεινε ότι δεν πρόκειται για 2,4 δισεκ. ευρώ. «Μιλάμε για ένα 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας που μεσοσταθμικά βγαίνουν 110 εκατ. ευρώ τον χρόνο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρξει μόνο η αναβάθμιση των F-16, θα βοηθηθεί και το Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα αναβαθμιστούν όλα αναπληρωτής υπουργός Άμυνας διευκρίνισε πως «υπάρχουν τρόποι και μορφές που μπορείς να κάνεις διαφόρων τύπων αναβαθμίσεις. Σημασία έχει τι θα αναβαθμιστεί σε viper. Εμείς υπολογίζουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό, τη συντριπτική πλειονότητα των 123 αεροσκαφών».

Σε σχέση με τη διαδικασία αναβάθμισης ενημέρωσε ότι ένα μέρος των εργασιών θα γίνει στις ΗΠΑ. Αρχικά θα πάνε 2-4 αεροπλάνα ώστε να μοντελοποιηθούν, μαζί θα πάει μια ομάδα για να πάρει την τεχνογνωσία και μια ομάδα από την Ελληνική Αεροπορία.

Από τη διαδικασία τόνισε ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Όπως είπε στη συναρμολόγηση και στις καλωδιώσεις θα συμμετέχουν και ελληνικές εταιρείες όπως η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, λέγοντας ότι υπάρχει αναγκαιότητα για επιπλέον εργαζόμενους.

«Οι εργασίες αναβάθμισης, σημείωσε, όσον αφορά στο λογισμικό, τη διαμόρφωση των ραντάρ κ.λπ. θα γίνουν στην Αμερική. Τη συναρμολόγηση, τις καλωδιώσεις και συμμετοχή στην κατασκευή αυτών των πραγμάτων που γίνονται στην Αμερική, θα έχουν ελληνικές εταιρείες, πρώτα και κύρια η ΕΑΒ και μια σειρά άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν σχέση με αυτό το αντικείμενο» παρατήρησε ο Δημήτρης Βίτσας.
Πηγή: skai.gr