Παπαγγελόπουλος κατά δικαστικών: Κάποιοι κάτι θέλουν να κρύψουν

Στην ανακοίνωση των δικαστικών ενώσεων, που εκδόθηκε μετά την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωρινή αναστολή της υποχρέωσης των δικαστικών να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες μέχρι να εκδικαστεί η αίτησή τους από το ανώτατο δικαστήριο, έδωσε άμεσα απάντηση ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

"Κάποιοι κάτι θέλουν να κρύψουν. Συνεχίζουν να εκτίθενται και να έρχονται σε πλήρη δυσαρμονία με το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού και της πλειοψηφίας των ελλήνων δικαστών" δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Την Παρασκευή το απόγευμα "πάγωσε" με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου η νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες, μόνο όμως ως προς τους δικαστές και εισαγγελείς (εν ενεργεία και συνταξιούχους).

Όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της προσωρινής διαταγής από τη δημοσίευση της νέας απόφασης δεν προκύπτει το όργανο που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις οι δικαστικοί λειτουργοί, που σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πρέπει να αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστές των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε μετά από προσφυγή που κατέθεσαν όλες οι δικαστικές Ενώσεις εκτός αυτής των μελών του ΣτΕ και ζητούσαν από τον κ. Σακελλαρίου την έκδοση προσωρινής διαταγής και την έκδοση αναστολής κατά της χθεσινής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης , και Οικονομικών με αριθ. 1069/19.10.2017 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Οι δικαστικές ενώσεις επισημαίνουν ότι ανελλιπώς από τη θέσπιση του νόμου υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες. Με κοινή γραπτή ανακοίνωσή τους η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους: Διαμαρτύρονται για την προαναφερόμενη πρακτική, που δεν συνάδει με τη λειτουργία των συνταγματικών (άρθ. 26 Σ.) εξουσιών και παραβιάζει κάθε έννοια καλής πίστης και χρηστής διοίκησης.

Δηλώνουν ότι "κανένας δεν θα μας υποχρεώσει να απεμπολήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, ή να αγνοήσουμε το δεδικασμένο που προκύπτει από την 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ". Και καλούν τους αρμόδιους να συμμορφωθούν προς το περιεχόμενο της παραπάνω απόφασης, προβαίνοντας σε νομότυπο ορισμό του οργάνου, προς το οποίο θα υποβληθούν οι δηλώσεις των ετών 2015 και 2016, καθώς και του τύπου των δηλώσεων αυτών, παρέχοντας εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων.



Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου