Φίλης: Το κόστος της συμφωνίας για τα F-16 το μάθαμε από τα χείλη του Τραμπ

Tη σκοπιμότητα αναβάθμισης των F-16 αμφισβήτησε δημοσίως ο Νίκος Φίλης, στον απόηχο του κυβερνητικού αφηγήματος για την επιτυχία του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.  

«Το κόστος για τη συμφωνία για τα F-16 το μάθαμε από τα χείλη του Τραμπ» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο 24/7 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας. 

«Χρειάζεται μια εθνική ευθύνη… Και σκέφτομαι ότι δίνουμε 2,4 εκατ. δολάρια ως οροφή λέει για να πάρουμε ανταλλακτικά, την ίδια ώρα που δεν έχουμε ανταλλακτικά για τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά» επισήμανε. «Με την αναβάθμιση των F-16 αλλάζει η ισορροπία; Να μας πουν οι ειδικοί… Μακάρι να τα βλέπαμε νωρίτερα αυτά, δεν τα κουβεντιάσαμε» δήλωσε δηκτικά.

Ο κ. Φίλης δήλωσε μεν ότι «η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα ήταν επωφελής για την πατρίδα μας», καθώς «ο Τραμπ ρητορικά έστω αναγνώρισε την ανάγκη να ρυθμιστεί το χρέος και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει ένα συμβούλιο υπουργών προκειμένου να συζητηθούν επενδύσεις για την Ελλάδα» πρόσθεσε όμως ότι πρόκειται «για μια στήριξη με ανταλλάγματα. Και τα ανταλλάγματα σε πρώτη φάση από ότι βλέπουμε είναι τα εξοπλιστικά». 

«Σε καιρούς δύσκολους για τη χώρα μας, μπορούμε να αγοράσουμε αυτά τα όπλα, τα έχουμε ανάγκη; Κι αν είναι η φθηνότερη δυνατή επιλογή εξοπλισμών; Όλα αυτά πρέπει να τα κουβεντιάσουμε, δεν είναι μια εύκολη απόφαση και σίγουρα δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Έγινε μια συζήτηση στην υποεπιτροπή εξοπλισμών της Βουλής δεν μπήκαν τότε συγκεκριμένα θέματα, τη συμφωνία την ακούσαμε από τα χείλη του Τραμπ» ήταν η αιχμή του.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο είχε διαρρεύσει, αλλά τελικά δεν κατατέθηκε, στη Βουλή μια ερώτηση με την υπογραφή του Νίκου Φίλη και άλλων 13 βουλευτών, με την οποία ζητούνταν απαντήσεις για τη δρομολόγηση διαδικασιών για την αναβάθμιση των F-16, για την αγορά από τις ΗΠΑ ενός σμήνους αεροσκαφών stealth τύπου F-35 αλλά και την αναβάθμιση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300.

Πηγή: skai.gr