Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής ζητά η ΝΔ για τα F-16

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής ζήτησε η Νέα Δημοκρατία ώστε να δοθούν απαντήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για το σχέδιο αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή είναι ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα στις 15:00 μετά το μεσημέρι και πιθανότατα θα παραστούν τόσο ο υπουργός Πάνος Καμμένος όσο και ο αναπληρωτής Δημήτρης Βίτσας.

Σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης
της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε την αναβάθμιση των μαχητικών «επιβεβλημένη», όμως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα με «παροιμιώδη προχειρότητα», προκαλώντας «πλήρη σύγχυση» με «αλληλοαναιρούμενες εκδοχές».

Ο κ. Κικίλιας καλεί την κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις όσον αφορά το κόστος της συμφωνίας, τον αριθμό των αεροσκαφών που θα αφορά, εάν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα και εάν θα εμπλακεί τελικά η ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Το Γενικό Επιτελείο Ένοπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε χθες πως η αναβάθμιση θα κοστίσει 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια εάν καλύψει ολόκληρο τον στόλο των F-16 που διαθέτει η Ελλάδα, και 1,1 δισεκ. δολάρια εάν καλύψει τμήμα του στόλου, όπως είχε προτείνει αρχικά η Αθήνα.

Η αναλυτική κοστολόγηση από την αμερικανική πλευρά αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ.

Ο Επιτελείο ανέφερε ακόμα ότι στην αναβάθμιση θα λάβει μέρος και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.
Πηγή: skai.gr