Τζανακόπουλος: Διαπραγματευόμαστε για τη φθηνότερη συμφωνία για τα F-16

Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για την πιο φθηνή δυνατή συμφωνία για τα μαχητικά F-16, ώστε να αναβαθμιστούν τα αεροσκάφη που ήδη διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Προσέθεσε ότι η συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και ούτως ή άλλως δεν επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους. Κυβερνητικές πηγές έχουν αναφέρει ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί σε βάθος δεκαετίας, επιμερίζοντας το κόστος.

Η δαπάνη, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, δεν θα υπερβαίνει σε κάθε περίπτωση το 2% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του NATO.

Το κόστος της αναβάθμισης έχει αναδειχθεί σε μέτωπο πολιτικής αντιπαράθεσης, αφότου ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τοποθέτηση το μέγεθος της σύμβασης στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αμφισβητεί η Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ένοπλων Δυνάμεων, τα 2,4 δισεκ. δολάρια αναλογούν σε πλήρη αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των F-16, ενώ η μερική αναβάθμιση, που εξετάζεται από την Ελλάδα, δεν θα υπερβαίνει τα 1,1 δισεκ. δολάρια.

Η αναλυτική απάντηση των Αμερικανών για το ακριβές κόστος της αναβάθμισης αναμένεται «εντός των επόμενων ημερών», διευκρινίζει το ΓΕΕΘΑ.

Το επιτελείο προσθέτει ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, χωρίς να δίνει στοιχεία για τον αριθμό θέσεων εργασίας που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν.

Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε επίσης ότι δεν ζητήθηκε από Αμερικανικής πλευράς δεύτερη βάση στην Κρήτη και σε ό,τι αφορά τη βάση της Σούδας δεν υπάρχει κάτι περισσότερο πέραν των όσων είναι ήδη γνωστά.
Πηγή: skai.gr