Τραμπ: Η Ελλάδα θα επιστρέψει - θα βοηθήσουμε για αναβάθμιση των F-16

Η Ελλάδα κάνει «εξαιρετική δουλειά» για να «επιστρέψει» οικονομικά και θα τα καταφέρει, δήλωσε πριν λίγη ώρα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

«Έχετε περάσει πολλά. Σας επαινώ για αυτά που έχετε κατορθώσει να κάνετε σε μικρό [χρονικό] διάστημα. Είμαστε μαζί σας», είπε ο κ. Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παροχή οπλικών συστημάτων και επί της ουσίας προανήγγειλε συνεργασία Αθήνας και Ουάσιγκτον για «αναβάθμιση» του στόλου των μαχητικών F-16 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.

Την ελπίδα για καρποφόρα συζήτηση εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό και πάντα αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ και σημείωσε πως η συνάντηση είναι ευκαιρία να ενισχυθούν οι στρατηγικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το σύστημα πρόνοιας Obamacare, ο αμερικανός πρόεδρος το χαρακτήρισε «ντροπή» για τη χώρα και «νεκρό».

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικές εντολές που διακόπτουν την παροχή επιδοτήσεων στις ασφαλιστικές εταιρείες για την κάλυψη των πιο ευάλωτων πολιτών και συνάμα ζήτησε τη δημιουργία εργοδοτικών ομάδων που θα μπορούν να αγοράζουν πακέτα που δεν θα τηρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του Obamacare ανεξάρτητα από την πολιτεία όπου εδρεύουν.

Επί τάπητος στο Οβάλ Γραφείο αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, τα εθνικά θέματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το ζήτημα του χρέους, αλλά και η αναβάθμιση των οικονομικών και γεωστρατηγικών σχέσεων της Αθήνας με την Ουάσιγκτον.

Οι δύο ηγέτες, εκτός από την κατ’ ιδίαν συνάντηση θα έχουν και γεύμα εργασίας.

Στις 20:30 το βράδυ Τραμπ και Τσίπρας θα κάνουν κοινές δηλώσεις και θα απαντήσουν σε τέσσερις ερωτήσεις, δύο από αμερικανούς και δύο από έλληνες δημοσιογράφους.

Αύριο Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για να εξειδικεύσουν όσα θα συμφωνηθούν στη συντήρηση με τον κ. Τραμπ.
Πηγή: skai.gr