ΝΔ: Αντισυνταγματικά τα εισοδηματικά κριτήρια για τα πρόστιμα

«Η Κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο εθνικό ζήτημα, για να το αντιμετωπίζει με τη γνωστή της προχειρότητα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα», σημειώνει η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας τις προαναγγελίες του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη για εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα πρόστιμα της τροχαίας.

«Η πρόταση Σπίρτζη “τα πρόστιμα να επιβάλλονται ανάλογα με το εισόδημα των πολιτών”, εκτός από κοινωνικά άδικη - καθώς τα αυξημένα πρόστιμα θα κληθούν να τα πληρώσουν μόνον οι νομοταγείς φορολογούμενοι που δηλώνουν όλα τα εισοδήματα τους - είναι και ευθέως αντισυνταγματική», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός δήλωνε χθες πως το σκεπτικό των προσαυξήσεων στα πρόστιμα, αναλόγως εισοδήματος, για την ίδια παράβαση θα χτυπήσει την λογική «έχω λεφτά, πληρώνω και παρανομώ’», όπως δήλωνε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ. 

Ο κ. Σπίρτζης προανήγγειλε πάντως πως στο εγγύς μέλλον οι ποινές θα ομαδοποιηθούν σε τρεις βασικές κατηγορίες παραβάσεων: μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας αντίστοιχα, ενώ θα προβλέπονται ποινές και για περιπτώσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς («όπως το πέταγμα του τσιγάρου από το παράθυρο») και συχνής πρόκλησης ατυχημάτων από ενασχόληση του οδηγού με το κινητό του τηλέφωνο ενώ το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει.

Οι «τακτικοί» παραβάτες θα ξαναδίνουν εξετάσεις

Σε αρκετές περιπτώσεις η παράβαση δεν θα συνοδεύεται καν από χρηματικό πρόστιμο αλλά θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης και η πινακίδα, πρώτα για έναν-δύο μήνες και σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα.

Αν ο ίδιος οδηγός συνεχίσει τις παραβάσεις τότε θα πρέπει να ξαναδίνει εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης.

Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης αύξηση του ορίου ταχύτητας και εισαγωγή σημάτων και για τους ποδηλάτες. 

Πηγή: skai.gr