Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι ξανά δυνατή και σε τροχιά ανάπτυξης

Τη πεποίθησή του ότι η Ελλάδα «επέστρεψε», ανακάμπτει, είναι ξανά δυνατή και σε τροχιά ανάπτυξης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χαιρετισμό του στους ομογενείς στο National Hellenic Museum. Ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί αργότερα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, την Τρίτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την Τετάρτη με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς.

«Αυτές τις μέρες κλείνουμε το τελευταίο κεφάλαιο μιας σκληρής περιόδου, που ζήσαμε την τελευταία επταετία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας. 

«Περάσαμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση με μεγάλες κοινωνικές συνέπειες. Αλλά ο λαός μας αντεπεξήλθε, με θυσίες, αλλά δίνοντας μια μάχη για ένα καλύτερο μέλλον. Και σήμερα, είμαστε ξανά δυνατοί. Η οικονομία μας ανακάμπτει και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Τα σύνορα μας είναι ασφαλή. Η διπλωματία μας αναβαθμίζεται και γίνεται ακόμα πιο ενεργητική, μέρα με τη μέρα. Με βεβαιότητα λοιπόν μπορώ να σας πω ότι η Ελλάδα επέστρεψε. Αφήνουμε λοιπόν πίσω, όχι μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτή» είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «αναβαθμίζουμε τη γεωστρατηγική μας θέση ως ο πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή μας. Και ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια από τις πλέον σημαντικές αλλά αποσταθεροποιημένες περιοχές στον κόσμο»

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την ελληνοαμερικάνικη κοινότητα του Σικάγο για τη φιλοξενία και είμαι πολύ περήφανος ως ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως στο Σικάγο. Μια πόλη που κρατάει τη φλόγα του Ελληνισμού αναμμένη» δήλωσε στο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.

«Είναι ένα σημαντικό μνημείο για τον πολιτισμό και την ιστορία μας το National Hellenic Museum και σας ευχαριστώ για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε καθημερινά για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της κληρονομιάς μας. Η Ελλάδα σας παρακολουθεί με σεβασμό και περηφάνια για όλα αυτά που έχετε καταφέρει όχι μόνο στο Σικάγο, αλλά και ευρύτερα στις ΗΠΑ» τόνισε.

«Οι Έλληνες είναι γνωστό ότι αγαπάμε την ιστορία. Όχι μόνο επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να την τιμούμε αλλά επειδή τολμάμε να πιστεύουμε βαθιά ότι μπορούμε να γράφουμε ιστορία. Αυτές τις μέρες κλείνουμε το τελευταίο κεφάλαιο μιας σκληρής περιόδου, που ζήσαμε την τελευταία επταετία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Όπως τόνισε, «αυτό που καταφέρνετε είναι μοναδικό, ο ελληνισμός όπου γης έχει μεγάλες επιτυχίες γιατί οι Έλληνες έχουμε πείσμα και φιλότιμο. Ξέρουμε όλοι ότι είστε ο πιο σημαντικός πρεσβευτής του ελληνισμού, σε μια πολύ ισχυρή χώρα η οποία στήριξε την Ελλάδα τις δύσκολες μέρες της κρίσης αλλά σήμερα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη νέα μέρα για τη χώρα που ανακάμπτει»

«Ειδικά σήμερα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, που η Ελλάδα είναι πίσω, χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας, και πιστεύω ότι αυτή η δύναμη της ομογένειας, σε οικονομία και στην πολιτική, θα είναι κινητήριος δύναμη και στη δική μας προσπάθεια να ξανακάνουμε την Ελλάδα δυνατή, ισχυρή και αυτοδύναμη. Η χώρα πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια τα τελευταία χρόνια αλλά τώρα μπορεί να πατάει ξανά στα πόδια της και να κοιτάζει με αισιοδοξία για τις επόμενες γενιές» παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά φυσικά και έναν μεγάλο αγώνα, είμαστε όμως αποφασισμένοι να τον συνεχίζουμε μαζί και να πετύχουμε το καλύτερο» σημείωσε.

Το δείπνο εργασίας


Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις προοπτικές της, καταγράφηκε εξάλλου στο δείπνο εργασίας που διοργανώθηκε στο Σικάγο, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή αμερικανών αξιωματούχων και στελεχών της ελληνικής ομογένειας.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά την ελληνική ομογένεια αλλά και τους αξιωματούχους της πόλης του Σικάγου, για την υποδοχή και τη φιλοξενία κατά την παρουσία του στην πρωτεύουσα του Ιλινόι. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε εκτενώς στις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται για τη χώρα το επόμενο διάστημα, ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση. Υπογράμμισε τις σημαντικές δυνατότητες και ευκαιρίες που υπάρχουν, για επενδύσεις στην Ελλάδα και σημείωσε τον ρόλο αρωγού που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ στο συγκεκριμένο τομέα, δεδομένης της σταθερής συμμαχίας και των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της χώρας, ως ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή. Έκανε εκτενή μνεία στις περιφερειακές εξελίξεις, επαναλαμβάνοντας την προσήλωση της κυβέρνησης σε μια πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία ενισχύει τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες – ειδικά με τις τριμερείς και τετραμερείς διασκέψεις - αλλά και ευρύτερα, όμως παράλληλα συνιστά απαρέγκλιτη αρχή η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Στο δείπνο εργασίας μετέσχαν μέλη του Κογκρέσου από την Πολιτεία του Ιλινόι, που υπογράμμισαν επίσης τη στήριξη της αμερικανικής πλευράς προς την Ελλάδα αλλά και τον πολύ αναβαθμισμένο ρόλο της ελληνικής ομογένειας στην προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη, μετά από μια επίπονη κρίση. Συγκεκριμένα, οι κύριοι Ντάνι Ντέιβις, Πίτερ Ρόσκαμ, Μπράντ Σνάιντερ και η κυρία Μπρέντα Κέλι, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Πολιτείας του Ιλινόι, αναφέρθηκαν σε μια σειρά από ζητήματα όπως αυτά για την ανάγκη έμπρακτης στήριξης της αμερικανικής πλευράς στο κομμάτι των επενδύσεων, για λόγους όχι μόνο οικονομικούς αλλά και γεωστρατηγικούς. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ σε μια σειρά από τομείς, με εξαιρετική σημασία να αποδίδεται στην ενεργειακή συνεργασία.

Επίσης, παρευρέθηκε στο δείπνο ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ για το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ τέλος υπογράμμισε την επιτυχία της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Σικάγο.

Ελπίζω ο κ Τσίπρας να αξιοποιήσει τη σπάνια ευκαιρία που λόγω και της συγκυρίας του προσφέρεται να επιτύχει μια καλή συμφωνία για τη βάση της Σούδας και να αποσπάσει δεσμεύσεις από την αμερικανική ηγεσία για τα εθνικά μας θέματα, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Kυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: skai.gr