Tα μάτια στραμμένα στις συναντήσεις Τσίπρα με Τραμπ και Λαγκάρντ

Στις συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, το Σάββατο με την επικεφαλής του ΔΝΤ, και του Αλέξη Τσίπρα, τη Δευτέρα, με την Κριστίν Λαγκάρντ και κατόπιν με τον Ντόναλντ Τραμπ, στρέφεται το ενδιαφέρον, στον απόηχο των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την «τρύπα» των 2,5 δισ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης έχοντας μπροστά τους τόσο τις προβλέψεις του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και την «ανηφόρα» της τρίτης αξιολόγησης θα προσπαθήσουν να ανιχνεύσουν τη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, παρά τις επίσημες διευκρινίσεις της επικεφαλής του Ταμείου.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, θα φθάσει αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα CETUSA) στο Σικάγο και όλο το Σαββατοκύριακο θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις και επαφές, τόσο με τους φορείς και τις οργανώσεις της ομογένειας, καθώς επίσης και με αμερικανούς αξιωματούχους που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την παρουσία του ΠΘ στην πρωτεύουσα του Ιλινόι. Επίσης, ο κ. Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου που εδρεύουν στο Σικάγο.

Τη Δευτέρα, θα συναντήσει τις αρχές της πόλης και της πολιτείας. Τον δήμαρχο του Σικάγο Ραμ Εμάνιουελ και τον κυβερνήτη του Ιλινόι Μπρους Ρένερ. Ενώ το πρωί της ίδιας μέρας θα απευθύνει ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs.

Συναντήσεις με Τραμπ και Λαγκάρντ

Στη συνέχεια, θα μεταβεί το απόγευμα στην Ουάσινγκτον, όπου και θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ στην έδρα του Ταμείου στην Αμερικανική πρωτεύουσα με κεντρικό θέμα την αξιολόγηση.

Ο βασικός λόγος της επίσκεψης είναι η συνάντηση με τον πρόεδρο Τράμπ, στο Λευκό Οίκο την Τρίτη, ενώ θα υπάρξει συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς την επόμενη μέρα το πρωί πριν την αναχώρηση το βράδυ της Τρίτης με προορισμό τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. 

Σύμφωνα με πληρορορίες, η Μελάνια Τραμπ θα βρίσκεται εκτός Ουάσιγκτον και σύμφωνα με το πρωτόκολλο την κ. Μπέτυ Μπαζιάνα θα υποδεχθεί η σύζυγος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται τα θέματα:

- Της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.
- Της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.
- Των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Απόδειξη αυτού ιδιαίτερα οι τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος - Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία - Ρουμανία) διασκέψεις.
- Της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με επενδυτές και επιχειρηματίες, τους φορείς και τους εκπροσώπους της ομογένειας. Επίσης τέλος, το μεσημέρι της Τρίτης, θα απευθύνει ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Στο μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή διυπουργική για την ενημέρωση του πρωθυπουργού σχετικά με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης.

Συμμετείχαν οι κ. Τζανακόπουλος, Λιάκος, Κοντονής, Σταθάκης, Γαβρόγλου, Φωτίου, Γεροβασίλη, Ξανθός, Πολάκης, ο διευθυντής του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Σπ. Παπακωνσταντίνου και ο γγ. Συντονισμού, Δ. Παπαγιαννάκος

Πηγή: skai.gr