Τζανακόπουλος: Θα πιάσουμε τους στόχους - το ΔΝΤ έχει ξαναπέσει έξω

Για την δολοφονία Ζαφειρόπουλου, το ΔΝΤ, τις επενδύσεις, την ταυτότητα φύλου και την «kolotumba» της El Pais, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Η εν ψυχρώ δολοφονία του ποινικολόγου δεν μοιάζει να έχει πολιτική χροιά, εκτίμησε ο ίδιος, κάνοντας έκκληση για ψυχραιμία καθώς δεν πρέπει να «προεξοφλούνται καταστάσεις».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ώστε να διαλευκανθεί η «εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση». Δεν χρειάζεται «να εξάγουμε υπεραξία από μία τέτοια τραγική εξέλιξη» αποδίδοντας πολιτικό χρώμα στη δολοφονία, σημείωσε.

To ΔΝΤ έχει ξαναπέσει έξω

Για την απόκλιση μεταξύ των απαιτήσεων του ΔΝΤ και των Eυρωπαίων εταίρων σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως βάσει των χθεσινών διαβεβαιώσεων του ΔΝΤ και με δεδομένα τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, δεν προκύπτει κανένα θέμα λήψης νέων μέτρων.

Το ΔΝΤ είχε πέσει «δραματικά έξω» το 2016, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος εκτιμώντας πως το Ταμείο ενδέχεται να πέσει έξω και του χρόνου και η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως εφόσον υπάρχει ο δημοσιονομικός κόφτης δεν τίθεται ζήτημα λήψης μέτρων.

Σε ερώτηση για τα προβλήματα στη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για μία «υποβολιμαία συζήτηση» την οποία απέδωσε σε άγνοια είτε σε σκοπιμότητα αφού, όπως είπε, αν δεν είχε μετακυληθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο η τελική εικόνα θα ήταν διαφορετική.

Εξάλλου υπάρχουν πεδία που σημειώνεται «εξαιρετικά καλύτερη επίδοση από την αναμενόμενη» στις εισπράξεις όπως συμβαίνει με τον ΕΦΚΑ, όπου παρατηρείται πλεόνασμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα εκτίμησε πως φέτος θα διανεμηθεί υψηλότερο κοινωνικό μέρισμα από το περσινό.

Για την "Kolotumba" της El Pais

Μιλώντας για το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais και την «κωλοτούμπα» όπου παραλλήλιζε την στάση του προέδρου Πουιζδεμόν στην Καταλονία μετά το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία με την στάση της ελληνικής συγκυβέρνησης το καλοκαίρι του 2015, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως αυτή η στάση εξυπηρετεί «ιδεολογικές τοποθετήσεις και λιγότερο την αντικειμενική δημοσιογραφία».

Στο σημείο αυτό κατηγόρησε και ελληνικά έντυπα, τα οποία δεν κατονόμασε, ότι «δεν αίρονται στον ύψος των περιστάσεων».

Εντός των χρονοδιαγραμμάτων το Ελληνικό

Για την επένδυση στον Ελληνικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως οι διαδικασίες είναι «πλήρως» εντός των χρονοδιαγραμμάτων: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προχωρήσει η επένδυση (…) το Δημόσιο έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις του».

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «συντριπτική κοινοβουλευτική ήττα» της Νέας Δημοκρατίας, την οποία κατηγόρησε ότι με την στάση που κράτησε επιχείρησε να κρύψει την πολιτική σύγχυση που επικρατεί στο εσωτερικό της.
Παράλληλα χαιρέτησε την στάση του Ποταμιού.

Σε στάδιο επεξεργασίας το ν/σ για φαρμ. χρήση κάνναβης

Τέλος, μιλώντας για τη φαρμακευτική χρήση κάνναβης, ο κυβ. εκπρόσωπος δήλωσε πως η πρόταση νόμου βρίσκεται για την ώρα σε στάδιο επεξεργασίας και πως σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα για νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης όπως προσπάθησε να το παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση. «Ο κ. Οικονόμου μπορεί να κρατήσει τις μπουνιές του», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας