Κλείσιμο

Οριακές αλλαγές Κοντονή στο ν/σ για το φύλο - Δεν αλλάζει το όριο ηλικίας

Σε αλλαγές στο επίμαχο άρθρο 3 του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, το οποίο περιλαμβάνει και το δικαίωμα των παιδιών από την ηλικία των 15 ετών, προχώρησε υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή, αλλά χωρίς να αγγίξει την ουσία το ηλικιακού ορίου, που προκαλεί αντιδράσεις ακόμη κι εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Κοντονής, προχώρησε στην αντικατάσταση του ιατρικού συμβουλίου του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού - που θα χορηγούσε την απαιτούμενη γνωμάτευση - από ένα διεπιστημονικό συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν ένας παιδοψυχίατρος, ένας ψυχίατρος, ψυχολόγος, ενδοκρινολόγος, παιδοχειρουργός και ένας κοινωνικός λειτουργός με εξειδίκευση σε αυτό το ζήτημα. Η θητεία του συμβουλίου θα είναι διετής, και αυτό θα ορίζεται με απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας.

Άγνωστο παραμένει κατά πόσο η συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση θα μετριάσει τον προβληματισμό των βουλευτών που αντιδρούν.

"Μασάζ" για το ν/σ στον ΣΥΡΙΖΑ - "Όχι" ΝΔ

Σε «πολιτικό μασάζ» για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου επιδόθηκε η κυβέρνηση πριν να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της κυβέρνησης, έγινε «πολύ καλή η συζήτηση των τεσσάρων βουλευτών  (Γεννιά, Γάκης, Κασιμάτη, Μπόλαρης) με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή στον οποίο ήθελαν να θέσουν ερωτήματα.

Από πλευράς του υπουργού Δικαιοσύνης, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, σε πρώτη φάση, δεν βλέπουν να αλλάζει κάτι σημαντικό. Όπως διευκρινίζουν «μικρές αλλαγές μπορεί να υπάρξουν, αλλά η φιλοσοφία δεν αλλάζει». Καταρχήν δεν βλέπουν κάποια διάθεση για αλλαγές, αλλά δεν ξέρουν τι θα προκύψει στην Ολομέλεια. «Ξεκινάει μια διήμερη Ολομέλεια» τονίζουν.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν για τη ΝΔ ότι «αν πραγματικά θέλει να συμβάλει στον διάλογο για να ψηφίσει, εμείς είμαστε ανοιχτοί... Το θέμα είναι μην θέλει να προβάλει προφάσεις». 

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση δια του εισηγητή της Νίκου Παναγιωτόπουλου γνωστοποίησε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, και κατέθεσε τη δική της πρόταση νόμου σύμφωνα με την οποία η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου μπορεί να γίνει μόνο από ενήλικες από 18 και άνω - μόνο για μία φορά και υπό τη συνοδεία της ιατρικής γνωμάτευσης. 

Τι δήλωσαν στον ΣΚΑΪ για το θέμα 

«Δεν πρέπει να αισθανθούν αυτοί οι συμπολίτες μας ότι μπαίνουν στο περιθώριο. Δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι απομονώνοντάς τους» είπε στον ΣΚΑΪ για το επίμαχο ν/σ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Να παραμείνει η διάταξη για το δικαίωμα νομικής αναγνώρισης φύλου στα 15 έτη ζήτησε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν όλες οι παρατηρήσεις του επιστημονικού κόσμου.

 



Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά