Άμυνα, ενέργεια και επενδύσεις στο τραπέζι της συνάντησης Τσίπρα - Τραμπ

Άμυνα, ενέργεια και επενδύσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 17 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και «θα επιδείξουν την κοινή δέσμευση» στις «δημοκρατικές αξίες που είναι τόσο σημαντικές για την διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας ανά τον κόσμο».

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης «οι ισχυροί πολιτισμικοί δεσμοί που δένουν τους Αμερικανούς με τους Έλληνες».

Η Αθήνα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων, ενώ στο παρελθόν έχει προσπαθήσει να φέρει αμερικανικό ενδιαφέρον για κατασκευή μονάδας υγροποίησης - αεριοποίησης φυσικού αερίου στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Η εν λόγω επένδυση θα δημιουργούσε γραμμή εισαγωγής αμερικανικής ενέργειας στην ανατολική Ευρώπη, αγορά όπου κυριαρχεί η Ρωσία.

Η Αθήνα επιδιώκει επίσης να καθιερωθεί στην Ουάσιγκτον ως πολύτιμος πυλώνας σταθερότητας στο αποκαλούμενο «τρίγωνο» Μέσης Ανατολής, Ουκρανίας και Λιβύης, τονώνοντας την γεωπολιτική αξία της στο εμπορικό και το πολιτικό μέτωπο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στον Λευκό Οίκο μετά την ορκωμοσία Τραμπ τον Φεβρουάριο.

Η ελληνική αποστολή θα έχει επίσης συναντήσεις με ανώτατους και ανώτερους αξιωματούχους στο χώρο της άμυνας και της διπλωματίας, μεταξύ άλλων.
Πηγή: skai.gr