Κοντονής: Διόρθωση ταυτότητας φύλου από τα 15 με επιστημονική γνωμοδότηση

Τη μείωση του ορίου ηλικίας των 17 ετών που θέτει το σχέδιο νόμου για το δικαίωμα διόρθωσης ταυτότητας φύλου στα 15 έτη, εξήγγειλε την Πέμπτη ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κάνοντας δεκτό το αίτημα που διατύπωσαν γονείς – μέλη φορέων που εκπροσωπούν τα διεμφυλικά και μεσοφυλικά άτομα στη χώρα μας.

Ο Σταύρος Κοντονής ανακοίνωσε νομοτεχνική βελτίωση, η οποία θα κατατεθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια και θα προβλέπει το δικαίωμα χρήσης του νόμου από ανηλίκους από 15 ετών με μία επιπλέον προϋπόθεση -πέραν της βούλησης του παιδιού και της σύμφωνης γνώμης των γονέων – αυτή της επιστημονικής γνωμοδότησης από ομάδα κρατικού νοσοκομείου η οποία παρακολουθεί ήδη τον ενδιαφερόμενο ανήλικο/η.

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι η νομοτεχνική βελτίωση εξετάζεται ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και η κριτική δομή θα είναι πιθανότητα το Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να αντικατασταθεί η κρίση του δικαστή για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας του φύλου με μία απλή αίτηση, ενώ προανήγγειλε νομοτεχνική βελτίωση, σύμφωνα με την οποία στις περιπτώσεις διόρθωσης φύλου το ποινικό μητρώο του ενδιαφερόμενου θα ενημερώνεται υποχρεωτικά από τον εκάστοτε ληξίαρχο.

Αναφορικά με τους προβληματισμούς βουλευτών όπως ο Κωνσταντίνος Κατσίκης των ΑΝΕΛ, ότι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο θα γίνει μέσο κατάχρησης από πρόσωπα που θέλουν να αποφύγουν τη στράτευση ή τυχόν χρέη τους είτε να αγωνιστούν σε αθλήματα ως γυναίκες ενώ έχουν βιολογικά χαρακτηριστικά άνδρα, ο Σταύρος Κοντονής, σχολίασε δηκτικά ότι «αυτά κινούνται στη σφαίρα του γελοίου. Επιχειρήματα καφενειακού τύπου δεν πρέπει να έρχονται στη Βουλή».
Πηγή: Nαντίν Χαρδαλιά