Μοσκοβίσι: Να αφήσουμε το περιττό δράμα και να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση

Σαφές μήνυμα στην Αθήνα να κλείσει ομαλά, γρήγορα και «χωρίς περιττό δράμα» η τρίτη αξιολόγηση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, αποστέλλει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε ανακοίνωσή του για το κλείσιμο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα. «Η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη» προειδοποιεί.

Ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι η σημερινή (Δευτέρα) απόφαση για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα «είναι η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός»

«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Το έλλειμμα υπερέβη το 15% του ΑΕΠ το 2009, το οποίο μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% πέρυσι και το 2017 έχουμε προβλέψει έλλειμμα 1,2%. Εν ολίγοις, η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έχει διάρκεια. Αυτή η ανάκαμψη δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο γάλλος επίτροπος.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης την άνοιξη, η Ελλάδα έκανε μια πρώτη δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές και το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την καταρχήν βούλησή του να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. «Μέχρι στιγμής φέτος η ανάκαμψη είναι ενθαρρυντική, υποδεικνύοντας ότι επιτέλους είναι στο χέρι μας» τονίζει.

Όπως επισημαίνει ο Πιερ Μοσκοβισί, «πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτή η θετική δυναμική θα διατηρηθεί. Όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη και πρέπει να καλλιεργηθεί, χρειάζεται εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών Αρχών για να διασφαλιστεί η ομαλή και ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς περιττό δράμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το προσεχές καλοκαίρι και για το άνοιγμα ενός νέου και αισιόδοξου κεφαλαίου για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της».

H Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως και ελάφρυνση χρέους, η οποία παραμένει σημαντική, επισημαίνει στο μεταξύ σε συνέντευξή του ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr