Κουρουμπλής: Το αίτημα στον EMSA κατατέθηκε 12 και όχι 13 Σεπτεμβρίου

Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην οποία ο κ. Κουρουμπλής παρέχει διευκρινίσεις, με αφορμή τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της EMSA, Radina Russeva στο skai.gr
 
Ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνει ότι οι δηλώσεις της κας Russeva επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι καλά ενημερωμένος, «καθώς αποδεικνύουν ότι το ελληνικό αίτημα προς την EMSA κατατέθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου και όχι στις 13 όπως υποστηρίζει τόσες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης».

Σημειώνει δε, ότι το αίτημα κατατέθηκε δύο ημέρες μετά το ναυάγιο και όχι τέσσερις όπως λέει ο αρχηγός της Ν.Δ, υπενθυμίζοντάς του ότι το ναυάγιο έγινε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και όχι το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος στα 16 πλοία που είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή από τον EMSA, ο υπουργός Ναυτιλίας καλεί τον κ. Μητσοτάκη να σκεφτεί ποιο πλοίο είναι προτιμότερο:

«Αυτό που είναι ήδη στην Ελλάδα ή το πιο κοντινό στην Ελλάδα, το οποίο ήταν στη Μάλτα και με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 10 κόμβων που αναπτύσσει, θα ερχόταν σε 3,5 ημέρες;» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά

«Προφανώς το ελληνικό πλοίο, το οποίο ανέλαβε υπηρεσία, αμέσως μόλις τελείωσε την αποστολή που εκτελούσε» απαντά ο ίδιος.

Εξάλλου, ο Π. Κουρουμπλής ζήτησε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ώστε να ξεμπλοκαριστούν ορισμένες διαδικασίες που σχετίζονται με την απορρύπανση μετά το ναυάγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαστικές αρχές δεν επιτρέπουν να ξεφορτώσει το πετρέλαιο που έχει απαντλήσει το πλοίο «Λασσαία» το οποίο έχει κατασχεθεί μετά τον έλεγχο των λιμενικών αρχών και τον εντοπισμό ποσοτήτων πετρελαιοειδών μιγμάτων στις δεξαμενές έρματος χωρίς παραστατικά.

Ζητήθηκε επίσης η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την διευκόλυνση των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με την εξεύρεση άλλου πλοίου για να συνεχίσει την απάντληση από το «Αγία Ζώνη ΙΙ» η οποία έχει διακοπεί από την Τρίτη το μεσημέρι.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο ιδιοκτήτης του βυθισμένου πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» έχει αντιρρήσεις με τις προτάσεις που γίνονται για συγκεκριμένα πλοία απάντλησης και ζητάει να μεταβούν άλλες εταιρίες.

Πηγή: skai.gr