Κλείσιμο

«Διαξιφισμοί» Γαβρόγλου - Μητσοτάκη για την ανώτατη εκπαίδευση

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση Γαβρόγλου - Μητσοτάκη για την ανώτατη εκπαίδευση και την σύνδεσή της με την αγορά εργασίας. 

Πως «ξεπέρασε τον εαυτό του» κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, σχολιάζοντας την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχουν τη δυνατότητα οι καθηγητές των ΑΕΙ να ιδρύουν επιχειρήσεις. 

«Οι καθηγητές πανεπιστήμιου έχουν άλλο ρόλο», απάντησε ο Κώστας Γαβρόγλου, σχολιάζοντας πως «αν ήθελαν να γίνουν επιχειρηματίες δεν θα επέλεγαν την ακαδημαϊκή οδό».

Από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το όραμά του να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ένας πόλος υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, όπως τόνισε κατά τη επίσκεψή του στην Τεχνόπολη, όπου είχε συνάντηση με στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην καινοτομία.

Ο ίδιος τάχθηκε μεταξύ άλλων και υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και «όχι απλώς μη κρατικών μη κερδοσκοπικών».

«Εμείς έχουμε και το σχέδιο και τη βούληση να μπορέσουμε να σας δώσουμε τις ευκαιρίες να κάνετε πράξη τα επιχειρηματικά σας όνειρα, να εκπαιδεύσουμε μια νέα γενιά νέων παιδιών στην έννοια της επιχειρηματικότητας, στην έννοια της ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να θεσμοθετηθεί η μεταφορά τεχνογνωσίας από τα πανεπιστήμια στην αγορά.

«Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, που σήμερα υπονομεύεται και αυτός από τις υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, θα πρέπει τα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, χωρίς καμία δυσκολία, να μπορούν να συνδεθούν με την αγορά εργασίας, κάτι το οποίο εμποδίζουν σήμερα οι επιλογές του υπουργείου Παιδείας», παρατήρησε.

Πρέπει να συγκεντρώσουμε τη δύναμη πυρός των ερευνητικών προγραμμάτων στην εφαρμοσμένη έρευνα. Πρέπει να θεσμοθετηθεί η μεταφορά τεχνογνωσίας από τα πανεπιστήμια στην αγορά, ώστε και οι καθηγητές των ΑΕΙ να μπορούν να ιδρύουν επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.





Πηγή: skai.gr