Κλείσιμο

Αιχμές Κουρουμπλή για την «Αγία Ζώνη» - η ρύπανση εξαπλώθηκε λόγω ρευμάτων

Αιχμές για τον αριθμό των ατόμων πάνω στο δεξαμενόπλοιο την ώρα που ατυχήματος αλλά και για προηγούμενη υπόθεση λαθρεμπορίου καυσίμων, για την οποία είχε ελεγχθεί η πλοιοκτήτρια εταιρεία ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ, άφησε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε ο υπουργός, στο παρελθόν δύο πλοία της εταιρείας είχαν κατασχεθεί για λαθρεμπόριο ενώ και την ώρα της βύθισης του δεξαμενόπλοιου, στο πλοίο βρίσκονταν μόνο δύο άτομα ενώ θα έπρεπε να είναι περισσότερα.

«Όταν η επιχείρηση τελειώσει, τα πάντα θα ελεγχθούν, δεν έχουμε λόγο να προστατεύσουμε κανέναν», είπε.

Η «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ» είχε ερευνηθεί το 2012 και το 2013 για υπόθεση λαθρεμπορίου καυσίμων και είχε τελικώς απαλλαγεί με βούλευμα.

Για τον χρόνο αντίδρασης των κρατικών μηχανισμών ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε πως η αντίδραση υπήρξε άμεση αφού στις 2:30 είχε καταφτάσει εκεί σκάφος του λιμενικού για τη διάσωση του πληρώματος, στις 5:30 επιχειρούσε αντιρρυπαντικό πλοίο και στις 6:14 είχε γίνει η ανάθεση για τη στεγανοποίηση του πλοίου.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, μέσα σε αυτό το τετράωρο η πετρελαιοκηλίδα «γλίστρησε» από το πλοίο που είχε βυθιστεί.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ούτως ή άλλως, οι υπόλοιπες απαραίτητες ενέργειες δεν μπορούσαν να γίνουν μέσα στη νύχτα αφού το πλοίο έπρεπε πρώτα να εντοπιστεί για να μπουν στα κατάλληλα σημεία οι προστατευτικοί φράχτες.

Ο κ. Κουρουμπλής απέδωσε την έκταση της ρύπανσης στα θαλάσσια ρεύματα ενώ εκτίμησε πως ήταν στη διάθεση των αρχών περισσότερα μέσα («30 ή 40 αντιρρυπαντικά σκάφη»), το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο.

Όπως είπε χρησιμοποιούνται όλα τα ιδιωτικά μέσα σε συνεργασία με τις δυνάμεις του λιμενικό και το ειδικό ευρωπαϊκό σκάφος της EMSA, που διαθέτει πολύ μεγάλη χωρητικότητα.

«Το μαζούτ δεν είναι απλή υπόθεση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το Sea Diamond δεν έχει ακόμα στεγανοποιηθεί.

Σε ερώτηση για το αν, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών , οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κολυμπούν και να ψαρεύουν  ο υπουργός αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «γιατί να μην κάνουν μπάνιο;»

Σχολιάζοντας εκ νέου το αίτημα Μητσοτάκη για παραίτηση, ο κ. Κουρουμπλής είπε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητήσει «την παραίτηση 18 υπουργών» ενώ ξανακάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε από κοινού επιτόπιο έλεγχο. 
Πηγή: skai.gr