Κουρουμπλής: Γιγαντιαία προσπάθεια - ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία

Δεν παραιτείται ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως «βιάστηκε ο κ. Μητσοτάκης» που ζητούσε νωρίτερα την παραίτησή του.

Σχετικά με τις δηλώσεις του ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο υπουργός Ναυτιλίας διευκρίνιζε νωρίτερα ότι επρόκειτο για ένα «λογοπαίγνιο που παρερμηνεύτηκε».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «γιγαντιαία προσπάθεια που ίσως πρώτη φορά έχει γίνει στην ιστορία, όπου σκάφη εργάζονται για την άντληση του πετρελαίου από το βυθισμένο σκάφος» ώστε να αντιμετωπιστεί η ρύπανση στη θάλασσα και τις ακτές από την πίσσα και το πετρέλαιο.

Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του για ολοκλήρωση των επιχειρήσεων καθαρισμού σε 25 με 30 ημέρες ο κ. Κουρουμπλής «αμύνθηκε» στην κριτική για καθυστερήσεις,τονίζοντας ότι τα στοιχεία του θαλάμου επιχειρήσεων είναι στη διάθεση τόσο των υπόλοιπων κομμάτων όσο και του Εισαγγελέα, που μπορούν να εξακριβώσουν τους χρόνους αντίδρασης.

Υπογράμμισε δε πως η σύμβαση με την πρώτη εταιρεία για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, έγινε πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες από το ατύχημα. Όπως είδε ο ίδιος, το καύσιμο που διέρρευσε από το πλοίο είναι μαζούτ και όχι πετρέλαιο, και κατεβαίνει στα βαθιά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος είπε ότι θα εκταμιευθεί ένα ποσό από το «πράσινο ταμείο» για την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Ο ίδιος διεμήνυσε ότι θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενοι κανονισμοί σύμφωνα με τους οποίους «αυτός που ρυπαίνει πληρώνει» και θα καταλογιστούν ευθύνες στην πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Πηγή: skai.gr