Τσίπρας : Να ισχυροποιηθούμε από τις επενδύσεις βγαίνοντας από την κρίση

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Ιταλό Ομόλογό του, μετά την ολοκλήρωση της 1ης Διακυβερνητικής διάσκεψης Ελλάδας και Ιταλίας.

Ο κ. Τσίπρας αρχικά σημείωσε: «Ο Γκράμσι περιέγραφε την περίοδο της κρίσης ως την εποχή των τεράτων, την εποχή που το παλιό έχει πεθάνει αλλά το νέο δεν έχει ακόμη γεννηθεί, σε μία τέτοια εποχή είμαστε σήμερα. Εμείς σήμερα παίρνουμε θέση στα ευρωπαϊκά θέματα, παίρνουμε θέση στη συζήτηση που ανοίγεται μπροστά μας. Έχουμε θέσεις, πιστεύουμε στην ανάγκη μίας Ευρωζώνης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών της. Προτείνουμε τη θέσπιση της θέσης Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και όχι μόνο Υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η Ευρώπη όταν θέλει να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση προβλημάτων εκτός Ευρώπης θα πρέπει αρχικά να έχει την ικανότητα να λύσει τα δικά της ζητήματα. Επικροτώ την ιταλική ιδέα να μοιραστούν οι χηρεύουσες θέσεις ευρωβουλευτών από την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας να μοιραστούν προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρά ευρωπαϊκά κόμματα».

Αναφερόμενος στην σημερινή υπογραφή της συμφωνίας για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε: «η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να ισχυροποιηθούμε μέσα από επενδύσεις. Η Ιταλία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος και επενδυτής στην Ελλάδα. Μιλήσαμε για την επένδυση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την ιταλική Forevie να δηλώνει πως θα επενδύσει 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα συζητήσαμε ενεργειακή συνεργασία και είναι κοινή μας πρόθεση στην Ευρώπη να μην υπάρχουν δύο μέτρα αι δύο σταθμά, να μην αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο συνέργιες χωρών του βορά και με διαφορετικό αντίστοιχες των χωρών του Νότου».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό και την Τουρκία υπογραμμίζοντας: «Δεν μπορούμε να συζητάμε την αναθεώρηση Σένγκεν χωρίς την αναθεώρηση του Δουβλίνου. Η Τουρκία ήταν επίσης θέμα συζήτησης. Συμφωνούμε πως πρέπει να σταματήσουν οι εντάσεις από την τουρκική πλευρά αλλά η Ευρώπη δεν πρέπει να κλείσει τις πόρτες της στην Τουρκία».
Πηγή: skai.gr